46

Timmermans slaagt voor Europese sollicitatie in vijf talen

'Europa moet doen wat nodig is, niet wat aardig is' … 'Parlement legde mij het vuur aan de schenen'

Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken is vandaag geslaagd voor zijn ‘sollicitatiegesprek’ in Brussel. Tijdens de hoorzitting in het Europees Parlement kwam de vooraanstaande vicevoorzitter Europese Commissie niet in moeilijkheden.

Zow… Dat waren 45 vragen van het Europese Parlement. De hoorzitting is inmiddels achter de rug, zonder enige reserve kan ik zeggen dat het parlement z’n taak heel serieus neemt en mij het vuur na aan de schenen heeft gelegd”, schrijft Timmermans na de hoorzitting op zijn Facebookpagina.

Door voorzitter Jean-Claude Juncker is Timmermans voorgedragen voor de portefeuille Betere Regelgeving, Relaties tussen Europese instellingen, Rechtsregels en Fundamentele Rechten. Timmermans begon zijn speech met te benadrukken dat Europa vooral moet doen wat nodig is, niet wat aardig is om te doen. Hij belooft volgend jaar met een lijst te komen van voorstellen die beter kunnen worden ingetrokken.

Dat het aan zijn communicatie niet zal schorten maakte hij duidelijk door vragenstellers in hun eigen taal te antwoorden. Voor zijn betogen kreeg hij daarop meerdere keren applaus van de Europarlementariers. Onder andere wanneer hij het had over Europese waarden en normen die voor alle EU-burgers moeten gelden. Daarbij refereerde hij naar de Hongaarse premier Viktor Orban die zijn land op autoritaire wijze regeert. De beoogde Hongaarse Eurocommissaris Tibor Navracsics kwam eerder deze week in de problemen omdat hij als oud-minister de omstreden mediawet van Orban steunde. Navracsics werd door het EP niet in staat geacht de portefeuille Cultuur, Onderwijs, Jongeren en Burgerschap te bekleden. Wel staat hij nog steeds op de lijst voor een andere post. Timmermans beloofde de dialoog over de mediawet aan te gaan met de Hongaarse regering.

Over de aanstelling van vier Eurocommissarissen wordt nog getwijfeld, zoals de Fransman Pierre Moscovici, de Brit Jonathan Hill en de Spanjaard Miguel Arias Cañete. Het wantrouwen in de Sloveense oud-premier Alenka Bratušek is zelfs zo groot dat zij zich waarschijnlijk moet terugtrekken. Over Timmermans lijkt geen twijfel te bestaan. Hij charmeerde het parlement zelfs nog door zijn excuses aan te bieden voor het feit dat hij niet in het Pools sprak, maar de Poolse vragensteller in het ‘Limburgs’ moest antwoorden.

Trouw: Timmermans niet in de problemen in EU-parlement

Geef een reactie

Laatste reacties (46)