24

‘Timmermans, stop de voedselverspilling binnen de EU!’

Elke dag gooit een supermarkt gemiddeld 40 kilo niet-verkocht voedsel weg

Over heel Europa leven er meer dan 80 miljoen mensen onder de armoedegrens. In de praktijk levert dit mensonwaardige situatie op zoals het niet kunnen voeden van de familie. En het schrijnende is dat er wel voedsel beschikbaar is om dat gat te vullen maar daarvoor moeten supermarkten ervoor zorgen dat ze hun niet-verkochte voedsel aan goede doelen schenken. Elke dag gooien supermarkten namelijk meer dan 40 kilo niet-verkochte voedsel weg. En daar moet volgens de ondertekenaars van een online petitie maar eens verandering in komen.

De nieuwe campagne roept op om de voedselverspilling een halt toe te roepen. En daar is nieuwe wetgeving voor nodig. Dat dit mogelijk is bewees eerder Arash Derambarsh, een gemeenteraadslid in het Franse Coubevoie. Hij kreeg het voor elkaar dat een nieuwe wet supermarkten in Frankrijk verplicht om niet-verkocht voedsel te doneren aan een goed doel.

De organisatie genaamd Feedback ziet het liefst dat honderduizenden mensen de petitie tekenen om zo de Europese Commissie te verzoeken de supermarkten over heel Europa te verplichten het Franse voorbeeld te volgen. De petitie is gericht aan Frans Timmermans, vice-president van de Europese Commissie en voorzitter Jean-Claude Juncker. Een half miljoen ‘handtekeningen’ zijn al binnen.

De petitie kan hier worden ondertekend

Zie ook: Franse supermarkten mogen overtollig voedsel niet meer weggooien

Cc-foto: Steven Depolo

Geef een reactie

Laatste reacties (24)