Laatste update 21:14
56

Timmermans veegt Brexiteers de mantel uit, Londen bereidt Europese verkiezingen voor

In het Europees parlement heeft EU-commissaris Frans Timmermans de politici die een Brexit nastreven op hun nummer gezet. Hij vroeg zich hardop af of ze al hun excuses hebben aangeboden aan de Britse kiezers voor de leugens die ze verspreiden tijdens de referendumcampagne.

Als ik de woorden van Farage hoor en de puinhopen zie waar hij op staat en de zelfvoldaanheid waarmee hij zich omgeeft dan vraag ik me soms af: Is hij naar Sunderland afgereisd en heeft hij met de arbeiders van de Nissan-fabrie gesproken en hen verteld: ‘Het kan je je baan kosten maar ik krijg mijn luchtkasteel van zogenaamde soevereiniteit’. Heeft hij dat gedaan? Is hij naar de Mini-fabriek ion Oxford gegaan en heeft hij gezegd ‘Ik weet wat BMW van plan is als er een no deal-Brexit komt maar ik wil dat nu eenmaal zo graag, deze no deal Brexit, dat het me niet echt uitmaakt wat er met jouw baan gebeurt.’ Heeft hij dat gedaan? Dat zou in ieder geval eerlijk zijn geweest. Heeft Liam Fox wel eens gezegd ‘Wel ik heb beloofd dat het het makkelijkste handelsakkoord uit de geschiedenis zou worden maar nu ik er nog eens over nadenk moet ik zeggen dat het veel ingewikkelder is dan ik beloofde voor het referendum’. Is Boris Johnson op de artsen en verplegers afgestapt en heeft hij gezegd ‘Ik beloofde dat jullie 350 miljoen pond extra per week zouden krijgen maar ik kan die belofte niet nakomen.’ Hebben ze dat gedaan? 

Een aanwezige Brexiteer begon, geconfronteerd met zoveel werkelijkheid,  ongecontroleerd wat te roepen en moest door de voorzitter tot de orde geroepen worden.

Ondertussen stemde het parlement de optie van een ‘no deal’-Brexit weg, onder alle omstandigheden. Dinsdag werd het akkoord dat May heeft bereikt met de EU afgeschoten. Naar verwachting wordt er donderdag gestemd over het uitstellen van de Brexit. Na 2,5 jaar ‘onderhandelen’ heeft premier Theresa May nog helemaal niets bereikt.

The Guardian onthult dat ondertussen in het Verenigd Koninkrijk noodscenario’s worden ontworpen voor het geval dat het uitstellen van de Brexit langer gaat duren dan verwacht. In mei zijn er in heel Europa verkiezingen voor het Europees parlement en als Groot-Brittannië dan nog lid is van de Unie dan moeten die daar ook plaatsvinden. Die verkiezingen zouden wel eens uit kunnen lopen op een soort referendum over de Brexit en de Brexiteers hun belangrijkste wapen uit handen slaan, namelijk de bewering dat alleen zij de wil van het volk vertegenwoordigen.

Geef een reactie

Laatste reacties (56)