35

Timmermans wil Olympische Spelen niet boycotten

Minister van Buitenlandse Zaken wil door gewoon deel te nemen aan Spelen in Rusland laten zien waar Nederland staat in 'homopropaganda'-debat

Frans Timmermans, de minister van Buitenlandse Zaken, is niet van plan de Winterspelen in Sotsji, Rusland, te boycotten en zich aan te sluiten bij de oproep van acteur Stephen Fry die het land wil boycotten vanwege de Russische wet die ‘homopropaganda’ verbiedt. Dat schrijft NRC Handelsblad. Timmermans adviseert vooral naar Rusland te gaan en te laten zien waar je voor staat.

Timmermans:

De cri de coeur van Stephen Fry laat mij bepaald niet onberoerd. Ik deel zijn mening dat wij het aan onze normen en waarden verplicht zijn dit aan de orde te stellen. De Nederlandse regering doet dat ook, consequent in alle contacten met Rusland.”

Toch vraagt Timmermans zich af of een boycot een goed idee is: “Doe je de zaak meer goed door weg te blijven of door te gaan en het geboden platform, een wereldpodium, te gebruiken om je standpunt kenbaar te maken?” aldus de minister van Buitenlandse Zaken. Hij heeft liever dat Nederland gewoon deelneemt aan de Winterspelen en laat zien waar het staat. Het is volgens hem een uitstekende manier om te laten zien dat mensenrechten een universeel karakter hebben en “niet kunnen worden ingeperkt omdat iemand toevallig homo, lesbienne, bi- of transseksueel is”.

Timmermans belooft de Russische president Vladimir Poetin duidelijk te zullen maken dat discriminatie niet kan:

We zullen Rusland houden aan de door Rusland zelf ondertekende en bekrachtigde mensenrechtenverdragen die homodiscriminatie verbieden. Mits breed gedragen en consequent toegepast bereiken we zo per saldo meer voor de positie van de LGBT-gemeenschap in Rusland dan met een boycot van de Winterspelen.

Rusland heeft overigens al aangekondigd de omstreden anti-homowetgeving niet te zullen toepassen tijdens de Olympische Spelen. Het ANP meldde eerder dat het Internationaal Olympisch Comité vanuit het hoogste regeringsniveau de garantie heeft gekregen dat die wet niet geldt voor allen die aan de Spelen deelnemen. Van 7 tot en met 23 februari 2014 zijn homoseksuelen “gewoon” welkom. Soort van dan. Mits ze niet Russisch zijn.

NRC: Timmermans: geen boycot, maar naar Sotsji en Poetin confronteren

Geef een reactie

Laatste reacties (35)