125

‘Timmermans wordt rechterhand Juncker’

Rutte: Timmermans kandidaat EC voor Nederland ... Populaire PvdA-minister op gesprek bij EC-voorzitter Claude Juncker over topfunctie ... Wilders blij

Update 3.09 08:00: Minister Timmermans wordt naar verluidt een ‘supercommissaris’ in Brussel. Hij moet daar gaan toezien of zijn collegae de komende vijf jaar de afgesproken speerpunten daadwerkelijk uitvoeren. Dat meldt onder meer de Volkskrant. Timmermans zou hiermee de belangrijkste man in de nieuwe Europese Commissie worden, naast EC-voorzitter Juncker. Volgens betrokkenen wordt hij hiermee de ‘running mate’ van Juncker.


De Volkskrant schrijft over de nieuwe functie:

Betrokkenen bevestigen dat hij feitelijk de tweede man moet worden in de Commissie. Voor de zomer presenteerde Juncker tien beleidsterreinen waarop zijn ploeg zich moet toeleggen. Het betreft onder meer een ambitieus banen-, groei- en investeringspakket (300 miljard euro), een gezamenlijk energiebeleid, verdere afstemming van het economisch beleid, handhaving van de rechtsstaat in de lidstaten en een gemeenschappelijk asielbeleid. Timmermans wordt de waakhond die collega-Commissarissen bij de les houdt als ze dreigen zich te verliezen in onnodige regelzucht.  Dit sluit aan bij de opvatting van het kabinet dat Brussel zich alleen met hoofdzaken moet bemoeien en geen gehoor geeft aan de roep om detailwetgeving van steeds wisselende coalities van lidstaten.

Eerder:

Dinsdag voert minister van Buitenlandse Zaken, Frans Timmermans, in Brussel een gesprek met Jean-Claude Juncker, de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie. Timmermans is in de race voor een topfunctie binnen de commissie. Als alles gaat zoals gepland, wordt hij de tweede man achter Juncker. Mocht de minister zijn post in Nederland daadwerkelijk verlaten, dan wordt hij volgens Haagse bronnen opgevolgd door Bert Koenders.
De 56-jarige Koenders (PvdA) was in het kabinet-Balkenende 4 nog minister voor Ontwikkelingssamenwerking. RTL Nieuws meldde maandag op basis van Haagse bronnen dat hij mogelijk Timmermans zal opvolgen. Op dit moment is Koenders nog hoofd van de vredesmissie van de Verenigde Naties in Mali.

Juncker voert deze week alle gesprekken om de commissariaten in te vullen, zodat volgende week de ploeg gepresenteerd kan worden. Volgens Haagse bronnen maakt Timmermans een goede kans op een aanstelling als eerste vice-voorzitter, mogelijk op Economische Zaken of Handel.

Update 16:45

Timmermans is de officiële kandidaat van de Nederlandse regering voor de Europese Commissie, dat heeft premier Rutte in de Tweede Kamer verklaard. Het betekent dat hij het kabinet zal verlaten.

D66 senator Thom de Graaf levert via Twitter kritiek op de stap: 

Ik gun Europa Frans Timmermans en omgekeerd. Maar eigenlijk hoort een goede minister van BZ niet binnen 2 jaar alweer te vertrekken.

Update 17:15

Tegenover de NOS verklaarde Timmermans dat hij een ‘goed gesprek’ had gehad met Juncker. Verder wilde de minister niets zeggen maar zijn opgewekte gezicht sprak boekdelen (video). De fractieleiders van de Tweede Kamer reageren langs de voorspelbare lijnen. Samsom prijst zijn partijgenoot, D66 en CDA willen een zware post voor hem, GroenLinks reageert inhoudelijk en stelt dat Timmermans de buitenlandse politiek “uit de abstractie” heeft gehaald. Roemer verklaart dat het hem geen bal uit maakt en Wilders zegt blij te zijn dat een PvdA’er Nederland verlaat.


NOS: Timmermans op gesprek in Brussel
NRC: ‘Koenders beoogd opvolger Timmermans’

Geef een reactie

Laatste reacties (125)