32

Tinkebell: Omroep Brabant vertelt onzin

'Ik denk helemaal niet dat Tamana Amiri een toneelstukje heeft opgevoerd' 

Tamana Amiri beweert dat haar vader zou zijn mishandeld door de marechaussees die hem hebben uitgezet naar Afghanistan. Feda Amiri werd enkele weken geleden uitgezet na 18 jaar in Nederland, zonder telefoon, zonder zijn medicijnen. Nu Tamana haar vader achterna is gereisd en gevonden heeft zijn er twijfels gerezen over haar claims van mishandeling. Kunstenares Tinkebell reisde Amiri achterna en verklaart volgens Omroep Brabant ‘dat het aannemelijker is dat er van mishandeling helemaal geen sprake is’, maar dat bericht noemt Tinkebell nu ‘ONZIN!’

Tinkebell verklaart aan Joop:

Ik denk helemaal niet dat Tamana een toneelstuk heeft opgevoerd. Ik werd gebeld door Omroep Brabant, met de vraag of het mogelijk is dat het verhaal van Tamana niet klopt. Ik heb gezegd dat niet kan verifiëren en dat die mogelijkheid dus bestaat. Op de vraag of Tamana en haar vader mogelijk een toneelstukje spelen heb ik geantwoord dat dat in principe kan, maar dat het dan wel verdomd goede acteurs moeten zijn. Het zijn dus hún woorden die mij in de mond zijn gelegd en zeker niet hoe ik er over denk!

Tinkebell ziet niet in waarom vader en dochter Amiri iets in scène zouden zetten. Ze wil alleen benadrukken dat het verhaal voor haar niet te controleren is:

Het is een absurd verhaal, het speelt zich af in Afghanistan en alleen al daarom voor mij persoonlijk onmogelijk om alle delen van het verhaal op feiten te checken. Dat is de reden dat ik niet met 100 procent zekerheid kan zeggen dat alles is gegaan zoals ze zeggen, maar ik heb ook niet de indruk bedrogen te worden.

Tinkebell reisde Tamana achterna naar Afghanistan. Ze wilde de dochter van Feda Amiri helpen haar vader te vinden, haar verhaal vastleggen en de 23-jarige vrouw weer mee naar huis nemen. “Dat is allemaal gelukt”, aldus de kunstenares, die haar reis filmde om er later -eventueel- een kunstproject van te maken.

Daarover zegt ze tegen Trouw:

Het is niet louter kunst wat ik hier doe, hoor. Ik ben hier allereerst naar toe gegaan omdat ik mijn vriendin Tamana wilde helpen, omdat ze hier in haar eentje naar toe was gegaan om haar uitgezette vader te zoeken. Maar alles wat ik doe kan een kunstproject worden, dat doe ik al vijftien jaar. Ik ga wel vaker op de bonnefooi op reis. Aan het eind bepaal ik dan wat ik er mee ga doen.

Beeld: Tinkebell kondigt haar reis naar Afghanistan aan bij Jinek

Geef een reactie

Laatste reacties (32)