Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Tinkebell zegt het met radioactieve bloemen uit Fukushima

  •  
21-10-2015
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
152 keer bekeken
  •  
radioactive_300
Kunstenaar smokkelt besmet boeket mee om uit te delen aan voorstanders kernenergie
Kunstenaar Tinkebell heeft radioactieve bloemen uitgedeeld aan nietsvermoedende mensen. De bloemen zijn in Japan geplukt tijdens een studiereis naar het gebied rond de kerncentrale in Fukushima. Ontvangers zijn onder andere journalisten en politici die zich voorstander toonden van het gebruik van kernenergie.
‘Voor ik op deze studiereis ging wist ik niet zo veel van kernenergie,’ zegt Tinkebell. ‘Natuurlijk volgde ik het nieuws erover wel na de ramp in Fukushima in 2011, maar het leek me een onderwerp dat te moeilijk is om echt te begrijpen zonder er gedegen onderzoek naar te doen.’
Na vijf dagen gevuld met lezingen, excursies en een bezoek aan Tomioka, maar ook na gesprekken met evacuees, mensen die net buiten de gevarenzone wonen en met meereizende experts, is de kunstenaar naar eigen zeggen nog steeds geen kenner.
Maar, zo zegt ze:
‘ik begrijp wel de essentie van het risico van kernenergie. Dat is angst.’
Tinkebell zegt dat het gebruik van kernenergie altijd een risico met zich meebrengt. Niet alleen wanneer er iets misgaat, zoals in 2011 bij de ramp in Japan. Volgens Tinkebell is dat omdat kernafval nooit afbreekt en dus tot in de eeuwigheid opgeslagen moet worden. ‘Ja, er zijn manieren om dat relatief veilig te doen,’ zegt Tinkebell, ‘maar het moet voor eeuwig worden opgeslagen en we hebben op Aarde één klein onbetrouwbaar element: wij, mensen.’
Volgens Tinkebell is het dan ook niet de vraag of er iets mis zal gaan, maar wanneer dat zal gebeuren. Dit zorgt volgens de kunstenaar voor angst, angst zorgt voor stress en stress zorgt weer voor allerlei mentale en psychische kwalen. ‘Dat maakt het zeer logisch om te zeggen dat de angst veroorzaakt door de wetenschap dat er een risico bestaat, gevaarlijker is dan het risico zelf. Zelfs als het risico (op kanker) zelf ook gevaarlijk is. Dat is de essentie van het gevaar van kernenergie.’
Om dat te demonstreren besloot Tinkebell bloemen te plukken in Tomioka. Deze nu compleet verlaten stad ligt op ongeveer 10 kilometer afstand van de in 2011 beschadigd geraakte kernreactor in Fukushima. Deze bloemen, 42 stuks, nam ze mee terug naar Nederland. Deze bloemen heeft zij per post verstuurd naar journalisten, politici en andere mensen die met kernenergie werken of geloven dat het een goed idee is om dat te doen. Het stralingsniveau in de bloemen ligt ongeveer 20 procent boven dat van normale bloemen. 
Ontvangers van de bloemen zijn: Jaap Gelok, Dhr N.C. Unger, Henk Kamp, Melanie Schultz van Haegen, Wilma Mansveld, Arie Leen Kroon, Philippe Remarque, Dhr T. Berbers, Richard de Mos, Martin Bosma, Halbe Zijlstra, Dhr Buma, Mark Rutte, Diederik Samsom, Dhr van der Staaij, Barry Madlener, Andre Bosman, Liesbeth van tongeren,, Esther Ouwehand, Jaco Geurts, Stientje van Veldhoven, Carla Dik-Faber, Albert de Vries, Eric Smaling, Remco Dijkstra, Ad Louter, Marcel Gelauff, Edwin de Kort, Gerrie Ruijs, Robert-Jan Nieland, Bob vd Boom, Maxime Verhagen, Theo Wolters, Carlo Wolters, Bram-Paul Jobse, Willem Vermeend, Arnoud Kamerbeek, Roger Miesen, Matthijs van Nieuwkerk, Humberto Tan, Paul Jansen, Christiaan Reusink.

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.