14

‘Tip over aanslag was tegenprestatie Teevendeal’

Cees H. zou Fred Teeven voor een aanslag hebben gewaarschuwd en hebben afgezien van ontlastende verklaring tegen de Hakkelaar

Met de Teevendeal werd crimineel Cees H. beloond voor het waarschuwen van de officier van justitie voor ‘een dreigende ontvoering en mogelijk zelfs een aanslag’. Dat meldt Brandpunt Reporter (KRO-NCRV) vanavond in een reconstructie van de val van VVD’ers Ivo Opstelten en Fred Teeven eerder dit jaar. Een deal die Teeven in 2000 als officier van justitie sloot met topcrimineel Cees H. kwam erop neer dat H. 5 miljoen gulden terugkreeg, waarop justitie eerder beslag had gelegd. Welke tegenprestatie Cees H. daarvoor had geleverd was tot nu toe onduidelijk.

Cees H. zou op 21 mei 1995 een vertrouwelijk gesprek hebben gevoerd met officier van justitie Teeven in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught, waarin Cees H. Teeven waarschuwde voor een dreigende ontvoering en mogelijk zelfs een aanslag door criminelen uit het kamp van Johan V., alias de Hakkelaar. Brandpunt Reporter schrijft daarover

Er was op het terrein van een autosloperij al een kooi gebouwd om Teeven in op te sluiten, zo blijkt uit de reconstructie van Brandpunt Reporter. De Hakkelaar werd in die tijd strafrechtelijk vervolgd door Teeven wegens grootschalige handel in drugs.

…Een gewezen justitie-ambtenaar vertelde Brandpunt Reporter dat Cees H. tijdens de ontmoeting in de EBI in Vught Teeven niet alleen informeerde over een aanslag. Cees H. zou ook belangrijke achtergrondinformatie over de Hakkelaar hebben verstrekt, met name over diens criminele financiële geldstromen.

Volgens Brandpunt Reporter blijkt dat de ambtelijke top van het ministerie van Veiligheid en Justitie al veel eerder op de hoogte was van de afspraken en bedragen uit de Teevendeal. In een tot nu toe geheim gebleven verslag van een gesprek van 25 april 2014, tussen Teeven en directeur-generaal Gerard Roes, zegt Teeven dat Cees H. een aparte renterekening had, waarop het OM geen beslag had gelegd. De rente op die rekening zou in de loop der jaren zijn gegroeid tot 4,8 miljoen gulden. Minister Opstelten werd volgens betrokkenen op de hoogte gebracht, maar hield desondanks vol dat het slechts om 1,25 miljoen gulden zou gaan.

In het programma komt ook Wout Morra, de advocaat van de Hakkelaar, aan het woord. Volgens Morra zou Cees H. Fred Teeven hebben geholpen in het proces tegen de Hakkelaar, door af te zien van een ontlastende verklaring. Morra:

Hij is beloond voor iets wat strafrechtelijk een doodzonde is. Het openbaar ministerie heeft de waarheidsvinding belemmerd.”

Brandpunt Reporter wordt zondag 8 november om 22.35 uur uitgezonden op NPO 2.

Geef een reactie

Laatste reacties (14)