Laatste update 21:37
11

Tjeenk Willink benoemd tot informateur, onderzoekt ook minderheidskabinet

Dinsdag debatteerde de Tweede Kamer over de mislukte formatieonderhandelingen, die onder leiding van Edith Schippers zijn gestrand. Na het debat werd Herman Tjeenk Willink officieel benoemd tot nieuwe informateur. Aan hem de taak om de impasse in de kabinetsformatie te doorbreken. Tjeenk Willink gaat onder meer de mogelijkheden van een nieuw minderheidskabinet onderzoeken. Een meerderheidskabinet lijkt vooralsnog onmogelijk.

In het debat drong PvdA-leider Lodewijk Asscher nog eens aan op een coalitie van het “motorblok” (VVD, CDA en D66) met GroenLinks. GroenLinks-leider Jesse Klaver zei in het debat echter dat het op dit moment muurvast zit. Ook zei hij het spijtig te vinden dat het niet gelukt is. Hoewel premier Rutte wil dat de PvdA ook aanschuift bij de onderhandelingen, lijkt dat niet te gaan gebeuren: de PvdA vindt dat de partij nu niet aan zet is. Een coalitie met de ChristenUnie is wat betreft Gert-Jan Segers nog steeds mogelijk. Segers zei in het debat nog steeds bereid te zijn anderen de hand te rijken, ook na het stuklopen van de besprekingen met D66. Segers:

Dat gesprek kreeg het karakter van pre-onderhandelingen. Mijn conclusie was dat er onvoldoende politieke wil was bij D66 om de onderhandelingen met de ChristenUnie te starten.

SP-leider Emile Roemer hoopt vooralsnog op een centrumlinkse coalitie. Hij hoopt dat het CDA mee wil werken aan een coalitie over links.

Geef een reactie

Laatste reacties (11)