525

Tjeenk Willink: Rechts mag door met onderhandelen

Persconferentie informateur: Opstelten moet onderzoek naar rechts voortzetten... Nieuwe informateur moet ook onderzoeken of andere partijen kabinet zullen steunen als PVV het laat afweten, zoals bij Europese agenda... UPDATE Opstelten: Partijen vastberaden om eruit te komen

De onderhandelingen over een minderheidskabinet van VVD en CDA, gedoogd door de PVV mogen worden voortgezet. Dat heeft informateur Herman Tjeenk Willink vanochtend gezegd in zijn eindverslag aan koningin Beatrix. Oud-informateur Ivo Opstelten (VVD) moet zijn onderzoek naar een rechts kabinet afmaken, aldus Tjeenk Willink.


Door redactie Joop

Tjeenk Willink schrijft in zijn eindverslag dat er een ‘redelijke zekerheid’ dat de VVD, CDA en PVV er deze keer wel uit gaan komen. Toch moet de nieuwe informateur ook bij andere partijen nagaan of zij op bepaalde hoofdpunten bereid zijn het kabinetsbeleid te steunen als de PVV het laat afweten. Tjeenk Willink denkt hierbij aan “de Europese agenda die de komende maanden belangrijke onderwerpen zal bevatten waaronder het eindrapport van de werkgroep-Van Rompuy.”

Bij dat dossier zullen VVD en CDA waarschijnlijk bij een andere partij dan de PVV moeten aankloppen voor steun. Die zal echter niet zomaar worden gegeven. PvdA-fractievoorzitter Job Cohen heeft in zijn gesprek met Tjeenk Willink al gezegd dat “het kabinet er niet op voorhand vanuit kan gaan dat zijn fractie het kabinet aan een meerderheid helpt in gevallen waarin er onvoldoende steun is.” (Volkskrant)

UPDATE
Koningin Beatrix zal voormalig informateur Ivo Opstelten maandagmiddag ontvangen op Paleis Huis ten Bosch. Zij zullen overleg voeren over het advies dat informateur Herman Tjeenk Willink eerder op de dag uitbracht over de kabinetsformatie. Dat meldt de Volkskrant.

Opstelten zei in een eigen persconferentie maandagavond dat “de partijen vastberaden zijn om eruit te komen”.

“We gaan de draad weer oppakken waar we hem ongeveer tien dagen geleden hebben laten vallen. We gaan het zo snel mogelijk doen als het zorgvuldig kan. Niet het halen van een deadline, maar het sluiten van twee goede akkoorden is het doel”, aldus Opstelten.


Dat Tjeenk Willink zou adviseren opnieuw te laten bekijken of een PVC-coalitie mogelijk is, lag al in de lijn der verwachting. De ‘tussenronde’ van informateur Tjeenk Willink was alleen nog nodig, omdat Geert Wilders nog voor de consultatie van de fractievoorzitters door de koningin voorbij was in het openbaar iets anders beweerde dan hij de Majesteit had geadviseerd. Bij de consultatie zei hij nog nog dat het een goed idee was als Mark Rutte van de VVD een ‘proeve’ zou schrijven om daarna te kijken welke partijen zich in de tekst konden vinden. Niet veel later gaf hij aan toch door te willen onderhandelen over een PVC-coalitie.

Tjeenk Willink heeft altijd ontkend dat hij pas vandaag rapporteert, omdat hij de speech van Wilders in New York wilde afwachten. De reacties op de speech waren mild en dat lijkt er op te wijzen dat de speech geen enkele rol in de formatie zal spelen.

Geef een reactie

Laatste reacties (525)