231

TNS NIPO: SP blijkt geen wolf in schaapskleren

SP-stemmers sympathiseren niet alleen met Roemer maar zijn het ook sterk inhoudelijk eens met de partij

Als er vandaag verkiezingen zouden zijn, zou de SP de grootste partij zijn met maar liefst 36 zetels. Daarmee zou de SP de VVD zelfs voorblijven met 4 zetels. Dat blijkt uit de nieuwste opiniepeiling verricht door TNS NIPO. Anders dan andere peilingen waar de SP ook al als grootste uit de bus kwam, laat dit onderzoek ook zien dat de sociaaleconomische standpunten van de SP een breed draagvlak hebben onder de Nederlandse bevolking.

De winst van de SP zal ten koste gaan van de PvdA, maar in vergelijking tot de vorige peiling ook ten kosten van D66 en GroenLinks. De PVV zou naar 20 zetels zakken en het CDA naar 13. De huidige coalitie zou nog altijd ruimschoots een te kort krijgen voor een meerderheid.

PVV-leider Geert Wilders zei eerder dat de SP de wind mee heeft, maar dat hij twijfels heeft of Nederland ook wat betreft de partijstandpunten van de SP op de partij zou stemmen. Dat blijkt nu wel het geval. Het standpunt voor de invoering van een toptarief, het verhogen van het minimumloon en het bevriezen van de AOW-leeftijd op 65 jaar krijgen de meeste steun.

Uit het nieuwste onderzoek van TNS NIPO blijkt dat kenmerkende PVV-standpunten op ruime steun kunnen rekenen. Ook onder SP-kiezers. Zoals bijvoorbeeld hogere maximumstraffen, het terugdraaien van de openstelling van de arbeidsmarkt voor Oost-Europeanen. Het aanpakken van weigerambtenaren (62%) en de gratis toegang tot rijksmusea (57%) krijgt ook steun van de meerderheid van de Nederlanders.

Bekijk het gehele onderzoek op de website van TNS NIPO

cc-foto: Bogers

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (231)