4

TNT bereikt principeakkoord met vakbonden

Postagentschap behoudt 1700 banen ... In eerste instantie ging het mes in 11.000 banen ... Afspraken met de postmarkt worden in januari gemaakt

Nog voor de kerst heeft TNT Post een principeakkoord bereikt met de vakbonden Abvakabo FNV, CNV Publieke Zaak en BVPP. Dat meldt de Volkskrant. Het aantal gedwongen ontslagen van 4500 wordt nu gereduceerd omdat TNT 1700 banen behoudt bij onder meer de Auto Unit en de Pakketservice.

In de toekomst wil TNT nog eens de mogelijkheden bekijken om bij Auto Unit 200 banen te behouden. Ook heeft TNT gezegd aan 300 medewerkers tijdelijke werkgelegenheid te bieden tot eind 2013.

TNT wil in twee jaar 11.000 arbeidsplaatsen schrappen omdat ze de expresdivisie wil losmaken van de postdivisie. Ze beweerde eerder stellig dat ze niet kon schrappen in het beoogde aantal ontslagen. Begin december ging echt overstag door het aantal ontslagen met 300 te verminderen. Vakbondsleden zagen toen echter nog meer ruimte om banen te behouden.

De problemen van de postbodes van TNT zijn op 1 januari nog niet opgelost. Staatssecretaris Bleker had toegezegd dat er nog dit jaar met de sector afspraken zouden worden gemaakt over de arbeidsvoorwaarden van postbezorgers, maar dat lukt niet.

Afspraken met de postmarkt worden pas in januari gemaakt wanneer Ruud Vreeman, die de hele sector onder de loep nam, met zijn advies komt.

Lees meer op Joop: Postbodes zien meer arbeidsplaatsen bij TNT
Volkskrant: TNT sluit principeakkoord met vakbonden
cc-foto: Il Piccolo Airone

Geef een reactie

Laatste reacties (4)