13

Toch geen Italiaanse wapens voor Libische rebellen

Update: Libische rebellen zijn teruggekomen op hun claim dat Italië hen zou voorzien van wapens

Update 09.10: Libische rebellen hebben zaterdagavond laat hun claim terug genomen dat Italië hen zou gaan voorzien van wapens. Zegsman Abdel Fattag Younes verklaart tegenover de Arabische nieuwszender Al Jazeera: ‘Misschien heeft één van onze broeders moeite gehad om zichzelf goed uit te drukken. Namens de Nationale Overgangsraad bied ik Italië onze excuses aan.’

Italië verklaarde later op de avond geen afspraken te hebben gemaakt met de rebellen, schrijft de Trouw. Younes vulde daarop aan: “We hebben geen wapens ontvangen, niet van Italië noch van een ander land.”

Update 21.45: Italië zal ‘zeer binnenkort’ Libische rebellen van wapentuig voorzien, schrijft de Volkskrant. Dit heeft de Nationale Overgangsraad aangekondigd.

Italië zegt de rebellen alleen van wapens te voorzien voor zelfverdediging. De VN-resolutie ter bescherming van burgers in Libië, aangenomen in maart, maakt het mogelijk dat ‘alle noodzakelijke maatregelen’ worden getroffen. Italië is het eerste land dat de rebellen van wapens zal voorzien, zo schrijft de Volkskrant.

Helikopters van het Libische leger zouden zijn beschilderd met emblemen van het Rode Kruis en de Rode Halve Maan. Met deze helikopters heeft het Libische legers mijnen in zee bij de haven van Misurata geplaatst, melden rebellen die tegen het bewind van Muammar Khadaffi strijden.

Het leger zou de mijnen in zee bij de haven hebben geplaatst. De haven wordt gebruikt door internationale organisaties om humanitaire hulp naar Misurata te brengen en evacués op te halen. Het is de enige toegang tot de stad.

De NAVO heeft bevestigd dat helikopters het vliegverbod hebben geschonden. Het Rode Kruis kan niet bevestigen dat de helikopters met de logo’s zijn beschilderd.

De Volkskrant: ‘Libië legt mijnen met Rode Kruis helikopters’

cc-foto: BRQ

Geef een reactie

Laatste reacties (13)