42

Toch geen Prism in Nederland

Ronald Plasterk: AIVD maakt geen gebruik van PRISM ... Telegraaf beweerde vorige week nog anders

Volgens minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken maakt de AIVD geen gebruik van het Amerikaanse afluisterprogramma PRISM. Dat maakte hij vrijdagmiddag aan de Kamer bekend.

Volgens Plasterk hebben de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst en de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) geen onbelemmerde toegang tot het internet- en mobiele telefoonverkeer.

Eerder was uit een bericht in de Telegraaf gebleken dat de AIVD wel toegang had tot PRISM, dat was door een anonieme AIVD-agent verteld. Privacy organisatie Bits Of Freedom eiste ook dat er onmiddellijk onderzoek zou komen naar de mate van betrokkenheid van de AIVD bij PRISM en wilde dat de Veiligheidsdienst meteen met het afluisterprogramma stopte.

Maar Plasterk ontkent nu dat er van het programma gebruik wordt gemaakt. Plasterk zei hierover tegen de NOS:

“In Nederland kun je niet zomaar in de mailtjes en belgegevens van mensen kijken zonder goede reden en zonder toestemming.” In sommige gevallen wordt wel informatie bewaard van satelliettelefoons. “Als er bijvoorbeeld erg vaak naar een satelliettelefoon in Syrië wordt gebeld dan gaan we daar naar kijken”.

Op het momet laat Plasterk onderzoeken of de Nederlandse Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, de Wiv 2002, nog wel voldoet voor de AIVD en de MIVD. De MIVD wil graag een versoepeling van die wet, maar daarover laat de minister zich nog niet uit.

Vorige week werden er nog kamervragen over het gebruik van PRSIM in Nederland gesteld. Minister Opstelten gaf toen nauwelijks antwoorden.

Geef een reactie

Laatste reacties (42)