22

Toch Japans radioactief schip in Rotterdam

Douane greep niet in na afgaan alarm... Controles worden wederom verscherpt

Ondanks controles is er toch een Japans schip met hoge radioactieve straling de Rotterdamse haven binnen gekomen. Er is geen gevaar voor de volksgezondheid, maar de stralingswaarde is op sommige punten veel hoger dan toegestaan.

Toen het schip door een detectiepoort ging, is het alarm afgegaan, waarna de douane geen actie heeft ondernomen. Pas na tweede controle toen de container al bij de transporteur stond, werd duidelijk dat de radioactieve straling een hogere waarde heeft dan is toegestaan. De gemiddelde waarde van de container is 6 Bq en op sommige punten 33 Bq, terwijl 4 Bq de veilige grenswaarde is.

Directeur van Safety First, het bedrijf dat de tweede controle voerde, Hans Jansen, zegt dat de containter waarschijnlijk ‘per ongeluk’ de Rotterdamse haven is doorgelaten. Volgens Jansen zijn de controles niet 100 procent waterdicht en zullen er de komende tijd meer besmette containers in Nederland opduiken. Hij spreekt over ten minste twee andere besmette containers, maar de douane kan dit niet bevestigen.

Sinds de kernramp in Fukushima in maart dit jaar worden schepen en containers die de Rotterdamse haven in willen strenger gecontroleerd op radioactieve straling. Vanaf vandaag zal de douane hier nog een schepje bovenop doen. Wanneer het alarm afgaat als een containerschip door de detectiepoort gaat, zal er een tweede handmatige controle volgen.

De Weekkrant: Toch radioactief schip in Rotterdam

NOS: Strengere controle zeecontainers Japan

cc-foto: Shinay

Geef een reactie

Laatste reacties (22)