Laatste update 17:34
177

Toch weer tractors op Malieveld, boer met grafkist voor ‘Jesse’

De gemeente Den Haag zet woensdag alles op alles om de demonstratie van de boeren in goede banen te leiden. Zo is het gebied rond het Binnenhof afgesloten met legervoertuigen.

Het was de bedoeling dat de boze boeren na hun protest bij het RIVM op de Koekamp in Den Haag zouden gaan betogen. Daar blijft het echter rustig. Inmiddels zijn er, in strijd met de afspraken, wel honderden tractors het naastgelegen Malieveld opgereden. Andere boeren zijn de binnenstad van Den Haag ingereden. Daar blokkeren ze tramlijnen en steken ze vuurwerk af.

Op de A12 bij Nootdorp zijn boeren met hun tractors door een wegafzetting gebroken, meldt de politie. “De situatie was daardoor niet meer veilig voor de medewerkers ter plekke.” Bij de A20 blokkeerden boeren de toegang tot de snelweg voor andere weggebruikers, meldt Rijkswaterstaat.

Minister van Justitie Ferd Grapperhaus roept protesterende boeren op om niet naar het Binnenhof te komen. De Haagse interim-burgemeester Johan Remkes noemt het ‘onacceptabel’ dat de boeren de afspraken voor de demonstratie negeren. Premier Rutte zegt tegen RTL Nieuws dat de demonstranten zich aan ‘de regels van de autoriteiten’ moeten houden.

Aan het eind van de middag hebben Thierry Baudet, Theo Hiddema en Geert Wilders de boeren toegesproken. Wilders vroeg de boeren of ze meer of minder stikstofregels wilden, en beloofde dat vervolgens te gaan regelen.

BNR-verslaggever Harmen van der Veen maakte op de A1 een video van een boer die rondrijdt met een grafkist met daarop geschreven: ‘Jesse’. Jonge boeren scandeerden op de Turfmarkt dat de in 2017 overleden moeder van Jesse Klaver ‘een hoer’ is.

Tegenover het ANP laat de GroenLinks-leider weten dat hij zich niet laat intimideren. “Ik blijf vertellen over waar ik in geloof. Het systeem van de bio-industrie is niet houdbaar.”

Ook tijdens het protest van 1 oktober op het Malieveld gingen de boeren al tekeer tegen Jesse Klaver en D66-kamerlid Tjeerd de Groot die hen kwamen toespreken. Afgelopen zondag sprak Klaver zich in Buitenhof nog uit tegen het handelsverdrag CETA, dat naar verwachting nadelig zal uitpakken voor Nederlandse boeren.

Geef een reactie

Laatste reacties (177)