42

Toekomst Europa weer grijs

Merkel wil Juncker ... Britse premier David Cameron voert actie tégen Juncker

De Duitse bondskanselier Angela Merkel wil koste wat het kost de Luxemburgse oud-premier Juncker als nieuwe voorzitter van de Europese Commissie. Na gesprekken met het haar acht ook EU-president Van Rompuy alleen Juncker een acceptabele keuze. Merkel heeft er bij Van Rompuy op aangedrongen om de knoop zo snel mogelijk door te hakken, om te voorkomen dat David Cameron – die fel tégen Juncker is – meer tegenstanders weet te verzamelen.

Hoewel Merkel geen vrienden met Juncker is, is haar doordringendheid opmerkelijk. De Volkskrant schrijft dat Duitsland geconfronteerd wordt met zware politieke druk om Juncker te steunen. De druk is zelfs zo groot dat mocht Groot-Brittannië als gevolg van de benoeming besluiten uit de EU te stappen, men dat slechts ‘collateral damage’ noemt. Na veel kritiek op Juncker leek Merkel hem ook even te laten vallen, maar haar partij, het CDU, als coalitiepartner SPD hebben duidelijk gemaakt dat het ‘verraad aan de democratie’ zou zijn als de keuze van het parlement genegeerd wordt.

De Britse premier Cameron gruwt van Juncker. Hij is volgens hem hét gezicht van de oude pro-Europese elite. De EU moet zich juist hervormen, Cameron heeft er geen vertrouwen in dat Juncker dat kan. Hij staat daar niet geheel alleen in. Ook de Zweedse premier Reinfeldt heeft moeite met de man.

Cameron is inmiddels een campagne gestart tegen de aanstelling van Juncker. In een artikel, gepubliceerd in diverse Europese kranten, benadrukt de premier nogmaals dat hij de Luxemburger niet ziet zitten. Hij schrijft onder meer: “Het is nu het moment om een kandidaat voor te stellen die de Europese kiezers ervan overtuigt dat we actie ondernemen om de zorgen weg te nemen.”

De Volkskrant: Merkel duwt voorzitterschap Juncker erdoor

Trouw: Cameron voert actief campagne tegen Juncker

cc-foto: EPP

Geef een reactie

Laatste reacties (42)