96

Toekomst OV-chipkaart aan zijden draadje

Meerderheid Tweede Kamer lijkt voor afschaffen geplaagde vervoerskaart… Reizigers klagen steen en been over ingewikkeld in- en uitchecken en verschillende tarieven

De OV-chipkaart is nooit een onverdeeld succes geweest, maar sinds het papieren treinkaartje in juli dit jaar helemaal werd afgeschaft, regent het klachten. Ook de politiek is niet te spreken over hoe reizigers zich met de kaart moeten verplaatsen. Het lijkt het erop dat de plastic vervoerskaart alsnog op een mislukking afstevent.


Het Algemeen Dagblad schrijft woensdag dat het einde van de OV-chipkaart in zicht is. Een ruime Kamermeerderheid wil zo snel mogelijk stoppen met de geplaagde kaart. VVD, CDA, D66, PVV en ChristenUnie vinden dat het genoeg is geweest en dat we naar betere alternatieven moeten gaan kijken.

De politici vinden de vervoerskaart klantonvriendelijk en achterhaald. VVD-Kamerlid Betty de Boer:

Mensen moeten gemakkelijk van A naar B kunnen reizen. Op dit moment is de ov-chipkaart meer een hindermacht dan dat het mensen faciliteert om te reizen.

De Boer wil dat vóór 1 juli een vernieuwd systeem voor reizen in het openbaar vervoer komt.

De OV-chipkaart kampt al sinds de start met problemen, maar nog niet iedereen reisde met de plastic kaart. Sinds juli dit jaar is het papieren treinkaartje helemaal afgeschaft en regent het klachten. De Consumentenbond startte daarom met de actie ‘Meldpunt Einde Treinkaartje‘. Daaruit blijkt dat veel reizigers treinreizen ingewikkelder en duurder vinden sinds zij de OV-chipkaart moeten gebruiken.

2400 klachten
In de afgelopen drie maanden kwamen bijna 2400 klachten over kaart binnen. Zo ergeren reizigers zich aan het feit dat je overal je pas moet scannen en vinden ze het vervelend dat er steeds een buffer van 20 euro op de kaart moet staan. Daarbij is het moeilijk een ander op de kaart mee te laten reizen en is het lastig online je reisgegevens te bekijken. Ook is er veel onduidelijkheid over de tarieven die bij elke aanbieder weer anders zijn.

Alternatief
Volgens de tegenstanders van de OV-chipkaart moet er snel naar een alternatief gekeken gaan worden, zoals betalen met mobiele telefoon. Dat is technisch mogelijk en reizigers hoeven dan niet meer overal in- en uit te checken. Er wordt ook al gesproken over betalen met bankpas en over een kaart waarbij de reiziger pas achteraf hoeft te betalen. Deze laatste methode wordt op dit moment in Rotterdam getest.

Kaart moet toegankelijker
Niet alleen de politiek en de consument heeft moeite met de huidige OV-chipkaart, zelfs NS-baas Timo Huges is er niet over te spreken. Eerder dit jaar zei hij in een interview met de Telegraaf dat hij vond dat de kaart toegankelijker voor iedereen moest worden. Huges:

Vooraf geld op je OV-chipkaart laden als je met kleinkinderen naar een dierentuin of pretpark wilt reizen is niet meer van deze tijd. Van te voren ben je dan al veel geld kwijt. Ik snap het wel. De chipkaart is vanuit het systeem bedacht, maar het reizen met de trein kan toegankelijker. Daarom reizen kinderen tot 12 jaar voortaan gratis mee.


VVD en de ChristenUnie vinden dat er een ‘ov-chip 2.0’ moet komen en ook D66-parlementariër Stientje van Veldhoven vindt dat de vervoerskaart ‘beter en anders’ moet. Maar ze wil eerst het resultaat van de testen afwachten: ‘Laten we het deze keer vooral goed doen.’Donderdag debatteert de Tweede Kamer over de toekomst van de kaart. Staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu begrijpt de kritiek, maar reageert voorzichtig. Zij zegt hierover in het AD:

De ov-chipkaart is geen eindstation. Het is nu een volwaardig product, maar moet in de toekomst verder worden ontwikkeld.

Volgens een woordvoerder woensdagochtend van de NS houdt de NS vast aan de OV-chipkaart.

Het is een mooi product, dat overal in het openbaar vervoer in Nederland te gebruiken is. Het is niet verstandig om nu de ov-chipkaart af te schaffen en een heel nieuw systeem in te voeren.

De NS staat niet negatief ten opzicht van alternatieven, maar die kunnen volgens de spoorwegen dan naast de OV-chipkaart bestaan.

CC foto: Nik Morris

Geef een reactie

Laatste reacties (96)