Laatste update 23:44
3

De toekomst van Zimbabwe is onzeker, maar vandaag is het feest

Tienduizenden Zimbabwanen gingen vandaag de straat op in Harare om het begin van het einde van het tijdperk Mugabe te vieren. De Zimbabweaanse regeringspartij ZANU-PF heeft zondag een speciale vergadering belegd om de 93-jarige president te ontslaan als leider van de partij. Ook zijn echtgenoot Grace zal worden ontslagen als leider van de vrouwenafdeling van ZANU-PF. De ontslagen vicepresident Emmerson Mnangagwa zou dan zijn functie weer kunnen oppakken.

Vrijdag riep ZANU-PF Mugabe al op om af te treden. Mugabe heeft er tot nu toe geen blijk van gegeven dit van plan te zijn, maar is de macht volledig kwijt. Voor zover bekend staat hij nog steeds onder huisarrest van het leger.

De grote opkomst en de euforische reactie van de bevolking zaterdag is een steun in de rug voor de legerleiding die de facto de macht in het land heeft overgenomen. Mensen dansten op straat, gingen op de foto met militairen en omhelsden elkaar. Het was een feest van de oppositie, partijgenoten van Mugabe, burgers en het leger samen.

Geef een reactie

Laatste reacties (3)