44

Toename cameratoezicht in 2012

36 nieuwe projecten in 32 gemeenten

In 2012 zijn er 36 nieuwe gemeentelijke cameraprojecten van start gegaan in 32 gemeenten. Vijf gemeenten besloten ermee te stoppen. Dat blijkt uit een analyse van de website slimbekeken.nu

Slimbekeken.nu schrijft:

In 2012 namen 32 Nederlandse gemeenten het besluit nieuwe cameraprojecten te starten.Daarnaast werden er zes cameraprojecten in vijf gemeenten beëindigd. De meeste gemeentelijke camera’s werden opgehangen in uitgaansgebieden, daarna volgen op afstand bedrijventerreinen en winkelgebieden. De gemeenten die kozen voor extra cameratoezicht variëren sterk in omvang. Er zitten grote steden bij die al camera’s hadden zoals Amsterdam en Den Haag. Maar er zijn ook kleinere gemeenten die besloten toezicht te gaan houden met camera’s, zoals bijvoorbeeld Culemborg, Dalfsen en Kaatsheuvel.

Dé trend in 2012 was de inzet van flexibele camera’s. Die worden een paar dagen, weken of maanden op hotspots opgehangen om acute problemen aan te pakken. Tot op heden was dat niet toegestaan en bleven camera’s altijd meerdere jaren hangen. Voor elke verplaatsing moest een nieuw besluit door het gemeentebestuur worden genomen, vaak in overleg met de gemeenteraad. Vlak voor de kerstvakantie diende het kabinet een wetsvoorstel in om deze vorm van cameratoezicht te voorzien van een wettelijke basis. Het wetsvoorstel ligt op dit moment voor advies bij de Raad van State en is nog niet openbaar gemaakt.

In vijf gemeenten waren incidenten de aanleiding om te kiezen voor camera’s. Ook evenementen worden steeds vaker gefilmd met tijdelijke camera’s: de kermis, Oktoberfeesten of Koninginnedag, aldus slimbekeken.nu

Er zijn in 2012 in totaal zes cameraprojecten in vijf gemeenten gestopt. Een voorbeeld was de gemeente Nieuwegein waar men tot de conclusie kwam dat jongerenoverlast beter kon worden tegengegaan door wijkagenten en jongerenwerkers meer te laten samenwerken.

Geef een reactie

Laatste reacties (44)