Laatste update 22:15
27

Toename geweld tegen Britse LHBT’s bijna 80%

In Groot-Brittannië is een forste toename in geweld tegen homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transgenders. Ten opzichte van vijf jaar geleden is de hoeveelheid haatgeweld tegen mensen in de LHBT-gemeenschap, waarbij mensen verbaal, fysiek en seksueel werden aangevallen vanwege hun geaardheid of genderidentiteit, toegenomen met 78%.

Het rapport werd opgesteld door Stonewall, een Britse belangenorganisatie die zich inzet voor gelijkheid en homorechten. Meer dan één op de vijf Britse LHBT’ers zou volgens het onderzoek alleen al in het afgelopen jaar te maken hebben gehad met fysiek, seksueel of verbaal geweld. LHBT’ers die ook nog tot een etnische minderheid behoren worden het disproportioneel vaak slachtoffers van haat. De cijfers van trans mensen zijn alarmerend. Twee van de vijf Britse trans mensen zijn fysiek of verbaal aangevallen in de afgelopen 12 maanden vanwege hun genderidentiteit.

Vier op de vijf slachtoffers deden echter geen aangifte van de incidenten. Hierdoor komen de cijfers van Stonewall niet terug in de cijfers van de Britse politie. Veel LHBT’ers zeiden geen aangifte te doen omdat ze zich niet serieus genomen voelden door de autoriteiten bij wie ze hulp zochten. Interviews met zo’n 5.000 respondenten toont echter aan dat de homohaat in alle sferen van de Britse publieke ruimte plaatsvindt; van restaurants en bars, tot aan tijdens een huizenzoektocht, in winkels of in bureaucratische instellingen.

De hevige toename van haat en geweld heeft voor een indringende angst gezorgd die doorsijpelt in de dagelijkse levens van de Britse LHBT-gemeenschap. Veel van hen zeggen bepaalde plekken te vermijden, en niet hand in hand met hun partner over straat te durvan omdat ze bang zijn aangevallen te worden. Een op de vijf LHBT’ers in Groot Brittannië voelen zich niet veilig waar ze wonen.

De cijfers druisen in tegen het beeld van Groot-Brittannië als een liberaal en tolerant land. Er leken de afgelopen jaren juist grote stappen gemaakt te zijn in de emancipatie en acceptatie van Britse LHBT’ers, zoals het homohuwelijk dat in 2014 werd gelegaliseerd.

Ruth Hunt, de directeur van Stonewall, erkent dat er de afgelopen 25 jaar veel vooruitgang is geboekt. ‘Maar er is nog een lange weg te gaan. Deze cijfers waarschuwen tegen gemakzucht en fungeren hopelijk als een alarmbel”, zei ze in een interview met The Independent.’

De toename in haat en geweld tegen LHBT’ers valt samen met een gigantische toename van haatincidenten in het algemeen. Volgens Britse statistieken zijn haatmisdaden in de afgelopen drie jaar met 48% toegenomen.

Bron: NOS, The Independent

Foto: cc Ted Eytan

Geef een reactie

Laatste reacties (27)