Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Toenemende verzuring oceanen bedreigt onderwaterleven

  •  
14-11-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
onderwater300
Verzuring neemt sneller toe dan ooit gemeten in 300 miljoen jaar ... Menselijke activiteit stuurt dagelijks 24 miljoen ton CO2 de oceanen in
Een groep van meer dan 500 wetenschappers, verenigd in het ‘International Biosphere-Geosphere Programme’, waarschuwt in een nieuw rapport dat de snel toenemde verzuring van oceanen ertoe kan leiden dat de zuurtegraad van alle oceanen samen tegen het jaar 2100 met 170 procent is toegenomen. Met als gevolg dat 30 procent van alle leven in de oceanen verloren zou gaan.
De onderzoekers concluderen dat CO2 uitstoot als gevolg van menselijk gedrag duidelijk de oorzaak is van de verzuring. In het onderzoek schrijven ze dat dagelijks tot wel 24 miljoen ton CO2 de oceanen wordt ingepompt. CO2 verandert de pH-waarde en dus de chemische structuur van het water.
Het is nu al duidelijk dat sinds de start van de industriële revolutie ca. 250 jaar geleden de oceanen 26 procent zuurder geworden zijn. Die verzuring heeft zware gevolgen voor het leven in de oceanen, zoals koralen en weekdieren, die veel moeilijker kunnen overleven in een zure omgeving. Weekdieren zijn een essentieel onderdeel van de voedselketen in de oceanen. 
De onderzoeksresultaten zullen volgende week worden gepresenteerd op de VN-klimaattop.
cc-foto’s: PacificKlaus

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.