78

‘Toets politieke kleur rechters onwenselijk’

Procureur-generaal van de Hoge Raad Jan Watse Fokkens: Verontrustend dat steeds meer politici openlijk kritiek uiten op rechterlijke beslissingen

Het is onwenselijk om bij de benoeming van nieuwe raadsheren voor de Hoge Raad de politieke kleur te toetsen van kandidaten, zoals de Partij van de Vrijheid (PVV) voorstelt. Dat zegt de procureur-generaal van de Hoge Raad Jan Watse Fokkens, vandaag in een interview Marcel Haenen in NRC Handelsblad.

De procureur-generaal, de voornaamste adviseur van het hoogste rechtscollege, vindt het verontrustend dat steeds meer politici openlijk kritiek uiten op rechterlijke beslissingen. “Als er veel discussie ontstaat over een zaak dan komt de rechter behoorlijk onder druk te staan. Zo dreig je zijn vrijheid te beperken om alle belangen echt goed af te wegen.”

De recente oproep van de baas van het openbaar ministerie, Harm Brouwer, die zei dat rechters meer naar buiten moeten treden in de huidige mediasamenleving, wijst Fokkens af. “Rechters moeten niet in Pauw & Witteman gaan zitten of zoiets. Een rechter in de publiciteit is als een egel die de snelweg gaat oversteken: levensgevaarlijk”, aldus Fokkens.
In het vraaggesprek dringt hij ook aan op een forse uitbreiding van het aantal rechters. Nu zijn dat er 2.400 maar er zouden een paar honderd extra rechters bij moeten. “Rechters hebben meer tijd en ruimte nodig om het werk goed te doen.”

Lees meer bij NRC: “Toets politieke kleur rechters onwenselijk”

Foto-cc: SSAlonso

Geef een reactie

Laatste reacties (78)