12

Toezicht Justitie op bedrijven faalt

Notoire faillissementsfraudeurs kunnen ongehinderd hun gang gaan, concludeert FD na eigen onderzoek ... SP roept Opstelten naar de Kamer

De hardere aanpak van faillissementsfraude door het ministerie van Veiligheid en Justitie werkt niet. Het Financieele Dagblad concludeert dat op basis van eigen onderzoek.

Ondanks de invoering van een nieuwe wet op 1 juli vorig jaar en een nieuw controlesysteem konden notoire faillissementsfraudeurs de afgelopen 16 maanden ongehinderd hun gang gaan, schrijft het FD. De fraudeurs bedenken nieuwe rechtspersonen, die inmiddels betrokken zijn bij meer dan 20 faillissementen. 

Een bij het ministerie bekende faillissementsfraudeur, die meermalen is veroordeeld en recentelijk twee keer privé failliet is verklaard, slaagde er de afgelopen zestien maanden in om 26 rechtspersonen op te richten, voornamelijk stichtingen. Deze stichtingen fungeren als bestuurder van een bv. Drie van deze vennootschappen gingen recentelijk failliet.

Volgens de krant is het geautomatiseerd toezichtsysteem Radar, dat via het handelsregister toezicht moet houden op bv’s, nv’s, stichtingen, verenigingen en buitenlandse bedrijven, te laat in werking getreden. In plaats van halverwege vorig jaar gebeurde dat pas begin dit jaar. Radar is bovendien heel beperkt begonnen. Het controleert tot nu toe alleen de bv’s en nv’s. Aanvankelijk was begroot dat Radar € 3,5 mln zou kosten. Inmiddels zijn de kosten van het computersysteem opgelopen tot € 18,7 mln.

SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen roept minister Opstelten met spoed naar de Kamer omdat zijn beloofde aanpak van faillissementsfraude aantoonbaar faalt. Gesthuizen:

Dat is eigenlijk al erg genoeg. Maar hij heeft hierover ook nog eens de Kamer onjuist, en in ieder geval onvolledig geïnformeerd. Dat is onacceptabel en niet uit te leggen. Opstelten moet zich hier met spoed over verantwoorden. Maar ik wil ook weten wanneer de minister er voor gaat zorgen dat faillissementsfraudeurs eindelijk aangepakt worden. Fraude is een van de meest ondermijnende zaken voor onze rechtsstaat. Zeker deze vorm van misdaad mag niet lonen.

FD: Toezicht Justitie op bedrijven werkt niet

Foto-cc: Roel Wijnants

Lees ook Hans Groen: De schade door belangenverstrengeling

Geef een reactie

Laatste reacties (12)