Laatste update 21:30
7

‘Toezichthouder studentencorpora Groningen faalt’

In 2015 is een introductiecommissie van de Groningse studentenvereniging Vindicat al op de vingers getikt wegens geweld en intimidatie tijdens de ontgroening. NRC Handelsblad dook in de jaarverslagen, vergadernotulen en adviezen van de toezichthouder (ACI) en achterhaalt dat in 2015 zes ouderejaarsleden van de Commissie tot Overdracht Corps Kennis (COCK), die het studentencorps “helpen” bij de ontgroening, aspirantleden in een wall squat dwongen en dorpsfeiten op te dreunen. Hierbij vielen klappen, schrijft NRC.

Het incident werd door toezichthouder ACI buiten het jaarverslag gehouden. De toenmalige senaat van Vindicat werd wel op de vingers getikt. Die beloofde dan ook dat COCK-leden voortaan nuchter zouden blijven om in te kunnen grijpen. Dat dat niet gelukt is blijkt wel uit het incident afgelopen introductieperiode toen een dronken COCK-lid op het hoofd van een aspirant-lid ging staan.

De notulen, die deels na te lezen zijn in de reconstructie van NRC, onthullen een ACI dat niet bij machte is om toezicht te houden. De toezichthouders voelen zich ‘belogen en bedrogen’ door Vindicat. Na het incident in 2015 schrijft de ACI in de notulen dat hoewel de ACI geweld en agressie afkeurt, de vereniging dat niet zo ziet:

De ACI heeft geconstateerd dat de ACI en de vereniging verschillend denken over geweld en agressie naar leden. Ook vindt de ACI dat de vereniging te weinig oog heeft voor hoe het geweld en intimiderende optreden van de commissieleden overkomt bij de betreffende aspirant-leden. De vereniging heeft uitgelegd dat het hier ging om bepaalde aspirant-leden die naar de mening van de vereniging een lesje verdienden, omdat zij nogal een grote mond zouden hebben.

In de openbare jaarverslagen van andere studentenverenigingen ontbreken incidenten. In 2013 breekt een studente uit Zuid-Korea in de introductieweek twee rugwervels wanneer zij van een zeven meter hoge schaarlift op een luchtkussen springt. Het incident staat niet in het openbare jaarverslag vermeld. In de jaarverslagen van de ACI worden sinds 2011 de namen van de verenigingen niet meer vernoemd bij de incidenten die het jaarverslag wel halen. Bovendien krijgen alle verslagen het predicaat ‘vertrouwelijk’ om te voorkomen dat de inhoud ervan bij de pers beland. “Het jaarverslag zal worden voorzien van het kenmerk vertrouwelijk, zodat de verspreiding beperkt blijft. Ook kan de ACI hiermee voorkomen dat er berichten over incidenten naar de pers gaan, zoals vorig jaar gebeurde”, staat er in de notulen.

Een oud-lid van Vindicat schrijft NRC een anonieme brief, waarin hij vertelt over het klimaat bij het studentencorps:

Brief van de reünist van Vindicat by NRC on Scribd

NRC: Vindicat werd al eerder op de vingers getikt
NRC: Bek houden en luisteren, feuten!

Geef een reactie

Laatste reacties (7)