147

Tofik Dibi onthutst om homohaat PVV’ers en GeenStijl

Oud-politicus bespreekt in De Wereld Draait Door zijn boek Djinn en zijn coming out

Tofik Dibi gaf in de De Wereld Draait Door maandagavond een toelichting op zijn coming out in de Volkskrant en zijn autobiografisch boek ‘Djinn’. Hij zegt vele steunbetuigingen gekregen te hebben vanuit de Marokkaanse gemeenschap en vooral negativiteit vanuit ‘Geenstijltypes en PVV’ers’.


Over de reacties op zijn coming out zegt Dibi: 

(…) Ik was altijd bang voor Marokkanen en moslims en die types die homofoob lijken te zijn. Maar blijkt dat die Geenstijltypes en PVV’ ers  alleen opkomen voor homo’s als die door moslims bedreigd worden.

Dibi vertelt tijdens het interview bang te zijn geweest om uit de kast te komen vanwege de veroordelingen die hij vanuit de Marokkaanse gemeenschap verwachtte. Het tegendeel blijkt waar, zijn familie reageert er goed op en zijn inbox staat vol met steunbetuigingen van ‘Fatima’s, Mohammeds en Khadija’s’. Een van de voorbeelden die hij noemt gaat over een taxichauffeur: 

Ik stapte bij een Marokkaanse taxichauffeur in en ik dacht ‘shit ik hoop dat hij het niet weet’. Hij zei: ‘er zat een Djin in je’. Dat is een geest. ”Dus het worden geen vrouwen?” Ik zeg: ‘nee, ik heb mn best gedaan’. Hij: ‘nou je blijft sowieso een van ons’.

In zijn boek vertelt de oud-politicus over zijn nachtelijke avonturen die vaak op levensgevaarlijke situaties uitliepen terwijl hij juist op zoek was naar herkenning en antwoorden. 

(…) Je ziet jezelf nooit in films, series, boeken of liedjes, niet in familie omgeving. Als je jezelf nooit herkent in een ander ga je twijfelen aan jezelf en denken dat je niet kan bestaan. En dan ga je proberen te lijken op andere mensen en s’nachts ging ik op zoek naar gasten als ikzelf in de hoop dat ik iemand tegenkwam die wist hoe het moest.

Dibi zegt dat het daarom zo belangrijk is om te beseffen dat je niet hoeft te kiezen tussen geloof of je geaardheid of tussen ‘Nederlands of Marokkaans zijn’. Met zijn boek wil hij die boodschap uitdragen voor anderen die twijfelen. 

Het is voor mij fijn maar vooral een signaal naar anderen van ‘hey kijk eens hoe ze om hem heen gaan staan. Ze laten hem helemaal niet in de steek’. Er zijn zoveel vooroordelen over moslims en Marokkanen dat ze niet om kunnen gaan met kritiek maar blijkt dat er best wel veel liefde is daar.

Geef een reactie

Laatste reacties (147)