96

Tofik Dibi: ‘Schaf integratiebeleid af’

GroenLinks-Tweede Kamerlid start campagne #echtevrijheid voor vrijheid en vrijzinnigheid ... 'Integratie is iets van de mensen zelf en niet van de overheid' ... 'Overheid moet individu beschermen en niet groepen' ... 'In de toekomst grote tekorten op de arbeidsmarkt, nu arbeidsmigratie regelen'

Het integratiebeleid mag volledig worden afgeschaft. Dat zegt Tofik Dibi (31), Tweede Kamerlid voor GroenLinks in een interview met Metro. “Het is bewezen: integratie is iets van de mensen zelf en niet van de overheid. Als je kijkt naar de grote steden, gemengde relaties en al die mixbaby’tjes, dan gaat integratie voortvarend.”

Dibi in de Metro:

Waar gaan de integratiedebatten in de Kamer over? Die gaan over het leren van het Wilhelmus, over dubbele paspoorten en over de vraag of er rijexamen in het Turks mag worden gegeven. Neem zo’n inburgeringscursus waar je leert dat je beschuit met muisjes moet geven als er een kind wordt geboren. Wat een onzin. Mensen zijn zelf verantwoordelijk om zich staande te houden in de samenleving en de overheid moet voorwaarden scheppen om dat mogelijk te maken. Dat doet ze met volkshuisvesting, onderwijs, werk en veiligheid.

Integratie heeft dan ook geen aparte minister meer nodig. Dat is een van de strijdpunten van de voorkeurscampagne waarmee Tofik Dibi (tiende op de lijst) probeert in de Tweede Kamer te blijven voor GroenLinks.

In zijn campagne wil hij uitdragen dat hij staat voor ‘vrijheid en vrijzinnigheid’. Met de slogan ‘#echtevrijheid’ gaat Dibi (31) zich afzetten tegen de VVD en PVV, waarvan hij vindt dat ze alleen de eigen vrijheid verdedigen. Hij wil dat de strafbaarheid van groepsbelediging (waarvoor Wilders werd aangeklaagd) wordt afgeschaft.

Het is bizar en prehistorisch dat groepen beschermd moeten worden. Individuen moeten beschermd worden. Die beperking op de vrijheid van meningsuiting wil ik zo snel mogelijk opheffen.”

Ook wil hij zich sterk maken voor privacy en de vrijheid van godsdienst. “Ik beschouw de burka als een wandelende gevangenis. Toch wil ik niemand het recht ontzeggen er een te dragen. Al zeg ik wel: als je door een burka geen baan krijgt, heb je ook geen recht op een uitkering. Ook mag je met een burka wat mij betreft niet voor de klas staan.” Maar Dibi wil vooral een overheid die geen identiteit oplegt. “De overheid moet het recht verdedigen op eigen identiteit, dat wordt mijn belangrijkste punt.”

Dibi wil dat bij immigranten veel meer wordt gekeken naar wat die bijdragen aan de arbeidsmarkt.

Wie hebben we nodig? Haal die binnen. In 2030 hebben we in de zorg 475.000 werknemers tekort, terwijl onze eigen beroepsbevolking maar stijgt met 20.000. Dit wordt over een paar jaar het ding. Dan concurreren we binnen Europa om wie de arbeidskrachten binnenhaalt om de economie draaiende te houden. We zijn te laat als we pas reageren als onze kinderen geen les meer kunnen krijgen omdat er geen leraren zijn, als ouderen geen zorg kunnen krijgen omdat er geen verpleegkundigen zijn. Nu is het bijna een onmogelijke opgave om in Nederland te komen werken omdat we zoveel eisen hebben gesteld. Die barrières moeten we wegnemen.”

Metro: Tofik Dibi: Schaf integratiebeleid helemaal af

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (96)