Laatste update 19:00
11

Tokyo, Manchester en Bottrop (Duitsland) opgeschrikt door aanslagen

Op drie verschillende plekken hebben in de nieuwjaarsnacht aanslagen plaatsgevonden. De methodes en motieven voor de terreurdaden lopen sterk uiteen.

In Bottrop, in het westen van Duitsland, reed een man opzettelijk in op een groep Syriërs en Afghanen. Bij de aanslag raakten zeker vier mensen gewond, van wie enkelen ernstig. De politie gaat uit van een doelgerichte aanval met racistisch motief. Bij zijn aanhouding maakte de verdachte xenofobe opmerkingen. De 50-jarige man probeerde eerder op de avond een voetganger omver te rijden, die nog net op tijd opzij kon springen. Daarna reed hij naar het centrum van Bottrop waar hij de groep aanreed. Daarna vluchtte hij met zijn auto naar het nabijgelegen Essen, waar hij opnieuw probeerde een groep mensen die stonden te wachten bij een bushalte aan te rijden. Volgens de politie had de man mogelijk psychische problemen.

In Manchester zijn vannacht drie mensen neergestoken op een perron van het Victoria-station door een man met een groot keukenmes. De 25-jarige verdachte is opgepakt en wordt ondervraagd door een anti-terreureenheid. Onder de gewonden bevinden zich een man en een vrouw van in de 50. Ze zijn zwaargewond, maar verkeren buiten levensgevaar. Een toegesnelde agent die probeerde de verdachte te overmeesteren werd daarbij in zijn schouder gestoken, maar mocht na behandeling in het ziekenhuis weer naar huis.

Een getuige hoorde de man “Allah” roepen voor en tijdens de aanval. Ook zou de verdachte – voor hij door een groep agenten tegen de grond werd gewerkt – hebben geroepen: “Zolang je andere landen blijft bombarderen blijft dit soort shit gewoon doorgaan.”

In Tokyo reed een man vlak na de jaarwisseling met een busje in op feestvierders, waarbij 8 mensen gewond raakten. Een negende persoon raakte gewond toen de man uitstapte en hem sloeg. De verdachte, Kazuhiro Kusakabe, zou de politie hebben verteld dat zijn aanslag ‘vergelding voor de doodstraf’ was, aldus nieuwszender NHK. In het voertuig werd ook een grote tank kerosine aangetroffen. Volgens Japanse media zou dat erop wijzen dat de 21-jarige bestuurder van plan zou zijn geweest om het voertuig in brand te steken.

Geef een reactie

Laatste reacties (11)