45

Toleranter door wonen in gemengde buurt

'Al die buitenlanders, dat kan toch nergens goed voor zijn', is inmiddels wel achterhaald

Mensen die in een gemengde wijk wonen zijn toleranter voor andere culturen. De tolerantie stijgt al bij alleen het zien van ‘positieve gemengde contacten’.

Autochtonen die in wijken wonen met  veel allochtonen zijn misschien sneller geneigd vooroordelen te hebben en zich sneller terug te trekken, toch zijn ze toleranter ten opzichte van blanke mensen die in witte wijken wonen, blijkt uit internationaal onderzoek.

Onderzoekers ontdekten het bestaan van ‘passieve tolerantie’: blanke mensen die in een multiculturele buurt wonen ontwikkelen na verloop van tijd minder racistische denkbeelden. Zonder dat zij contact hebben met mensen met een andere herkomst. Alleen het zien van gemengde contacten is genoeg.  
Hoewel het onderzoek gebaseerd is op studies in Groot-Brittannië, Duitsland, de VS en Zuid-Afrika denkt de hoogleraar stedelijke sociologie Jan Rath van de Universiteit van Amsterdam dat voor Nederland hetzelfde geldt:

Het idee, ‘al die buitenlanders, dat kan toch nergens goed voor zijn’, is inmiddels wel achterhaald, denk ik.

Het mooie van dit onderzoek is dat er niet naar cijfers is gekeken, maar naar de ‘gewone alledaagse interactie’. Natuurlijk zullen er altijd mensen zijn die in gemengde wijken wonen en vanachter hun vitrage hun vooroordelen bevestigd zien, maar die zijn volgens de hoogleraar in de minderheid:

Je ziet ook Hollandse echtparen die hele Marokkaanse gezinnen adopteren, met de kinderen naar de bibliotheek gaan en zelfs mee op vakantie naar Marokko gaan. En de meerderheid van de bewoners in de gemengde wijken is gewoon neutraal. Ook prima. Ik hoef ook niet elke dag bij mijn buren op de koffie.

We hoeven niet bang te zijn voor diversiteit, toont het onderzoek duidelijk aan, aldus Rath:

Het nuanceert populistische stellingen, die ook de Nederlandse politiek niet schuwt.

Volkskrant: Leven in gemengde wijk maakt autochtoon toleranter

cc-foto: Roel Wijnants

Geef een reactie

Laatste reacties (45)