48

Tom Egbers aan de stok met Griekse politie voor helpen vluchtelingen

Televisiepresentator geeft Syrische vluchtelingen lift tijdens zijn vakantie en dreigt gearresteerd te worden

Presentator Tom Egbers is tijdens zijn vakantie op het Griekse eiland Lesbos in aanvaring met de politie gekomen nadat hij een groep vluchtelingen had geholpen.

Dat schrijft het Algemeen Dagblad zaterdagmiddag.

Egbers was met zijn vrouw op vakantie op Lesbos waar hij langs de weg een groep vluchtelingen zag staan die hij besloot te helpen. De vluchtelingen zochten in de verzengende hitte naar vervoer en Egberts besloot ze een lift te geven. Hij reed vijf keer een groepje vluchtelingen naar een plek waar ze nieuw vervoer konden vinden.

Egbers in het AD:

Toen we iedereen hadden afgeleverd, bleef verder transport uit. Mijn vrouw en ik vroegen in een politiebureau om informatie. De boodschap van die agenten was duidelijk: ‘Als wij nog één keer merken dat u in de buurt van een vluchteling komt, arresteren wij u.’ Hulp bieden is daar verboden. Tja, ook die Grieken weten niet wat ze moeten.

Egbers was vooral van slag door de wanhoop van de vluchtelingen. Ook al kennen we allemaal de beelden van televisie, als je er ter plekke naast staat en de radeloosheid in de ogen van deze mensen ziet, opent het je eigen ogen, vertelde de televisiepresentator aan de krant.

Het AD vroeg Egbers of we onze grenzen moeten openen voor vluchtelingen uit Syrië. Daarop antwoordde hij:

Dat kan niet. Maar er moet een menswaardige oplossing komen. We moeten zorgen dat die mensen niet doodgaan van de honger, dat ze fatsoenlijk kunnen slapen. Mijn maag draait om als ik hoor zeggen: ‘Kunnen er geen haaien op die boten worden afgestuurd?’ Hoe krijg je het uit je mond?

Lees het hele verhaal op de website van het AD.

De foto is een still uit een interview in RTL Late Night.

Geef een reactie

Laatste reacties (48)