7

Tonijngiganten gooien duurzaamheidsbeloften over boord

Interne documenten van John West en Princes uitgelekt

Uit interne stukken van John West en Princes in handen van The Guardian blijkt dat de visproducenten hun beloften over duurzame visvangst willen herzien. In 2011 spraken de tonijnproducenten af geen vismethoden meer te gebruiken die bijvangst opleveren, maar nu blijken ze hun doelstellingen niet gehaald te hebben en willen ze die voor de toekomst zelfs naar beneden bijstellen.

The Guardian leest in de interne documenten dat de twee internationale tonijnproducenten, die hun vis verkopen in onder andere het Verenigd Koninkrijk en Nederland, overwegen verder te gaan met het vissen met ringnetten en lokvlotten. Deze manier om tonijn te vangen is controversieel omdat het bijvangst oplevert waaronder haaien, roggen en schildpadden, die een verblijf in de netten van de vissers vaak niet overleven.

In de interne stukken van John West wordt interesse getoond in zogenaamde ‘eco-lokvlotten’. Maar deze manier van vissen voorkomt niet dat zeeleven zich rond het vlot verzamelt en uiteindelijk zal ook bij gebruik van een ‘eco-lokvlot’ nog steeds bijvangst in de ringnetten terecht komen.

John West reageert:

We zijn een verantwoordelijk bedrijf wiens principes gericht zijn op een holistische benadering van duurzame visvangst. We moeten beseffen dat vismaterialen en -methoden belangrijk zijn, maar slechts een onderdeel van de oplossing om visstanden te behouden.

Het klopt dat we bezorgd zijn over de toekomstige schaarste. Elk bedrijf dat afhankelijk is van wat de aarde te bieden heeft zou zich zorgen moeten maken om duurzaamheid. Daarom ontwikkelen wij methodes om duurzame oplossingen te implementeren zodat we voedzame vis kunnen garaderen voor volgende generaties.

Uit de documenten blijt dat Princes minder dan 25% lokvlot-vrije vis heeft gevangen en dat duidt erop dat het doel voor 2014 pas in 2017 gehaald kan worden. De reactie van Princes:

Princes blijft aan haar doelstelling werken.

De woordvoerders van de tonijnproducenten nemen echter de bij milieuorganisaties ontstane zorgen niet weg. Sarah North van Greenpeace:

Hoewel er beloften gedaan zijn lokvlot-vrij te worden, hebben beide [bedrijven] weinig vooruitgang geboekt en nu lijkt het erop dat ze zich allebei van hun beloften willen ontdoen. Maar dat is onacceptabel omdat vissen met ringnetten en lokvlotten een verwoestende methode van tonijnvis zijn…

Illustratie: ringnetvangst (The Guardian)
Cc-foto: geek_love13 

Geef een reactie

Laatste reacties (7)