Laatste update 10:02
31

Top Belastingdienst legde wet naast zich neer bij desastreuze fraudeaanpak

Topambtenaren bij de Belastingdienst hebben er in de toeslagenaffaire moedwillig voor gekozen om onschuldige burgers het slachtoffer te laten worden. De dienst zette met instemming van de top willens en wetens toeslagen stop bij mensen van wie duidelijk was dat ze er wel recht op hadden.

Dat berichten RTL Nieuws en dagblad Trouw op basis van documenten die staatssecretaris Menno Snel (Financiën) vrijdagavond openbaar heeft gemaakt. Snel erkent in een brief aan de Tweede Kamer ook dat de top van de Belastingdienst lagere ambtenaren aanmoedigde om ‘langs de randen van de wet’ te opereren. RTL Nieuws schrijft:

Uit de stukken blijkt hoe achteloos de hoogste ambtenaren van de Belastingdienst omgingen met de wet in de doorgeschoten fraudejacht. Het Combiteam Aanpak Facilitators (CAF), werd aangestuurd door Hans Blokpoel, toen algemeen directeur van de Belastingdienst. In verslagen staat letterlijk: “Blokpoel wil alles laten dichtdraaien, dus ook toeslagen, zelfs als die waarschijnlijk wel goed zijn.”

Vrijdag maakte Snel voor het eerst zijn excuses aan de gedupeerden die werden gecriminaliseerd. “Gezinnen zijn in moeilijke omstandigheden gekomen door toedoen van de overheid”, verklaarde de staatssecretaris bij die gelegenheid.

Met de nieuwe onthullingen over het machtsmisbruik van de top van de Belastingdienst zal de politieke druk op Snel verder toenemen. SP-leider Lilian Marijnissen noemt de gang van zaken ‘misdadig’.

cc-foto: Bic

Geef een reactie

Laatste reacties (31)