Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Top-economen: wijziging nú hypotheekrenteaftrek

  •  
22-02-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
186 keer bekeken
  •  
Tekoop_300.jpg
22 topeconomen roepen in een manifest op om snel maatregelen te nemen om de huurmarkt in beweging te brengen... Ook moet de hypotheekrenteaftrek geleidelijk verlaagd worden
Topeconomen luiden in een manifest de noodklok voor de woningmarkt. Zo willen ze dat de hypotheekrenteaftrek in twintig jaar geleidelijk wordt afgebouwd naar een maximum van 30 procent. In het manifest stellen ze dat niet langer meer gewacht kan worden, omdat de schade een steeds groter probleem wordt.
De economen maken zich ernstige zorgen. De overmatige hypotheekschuld en de blijvende onzekerheid over de toekomst van de woningmarkt die het consumentenvertrouwen aantast kunnen niet langer doorgaan. Vanuit macro-economisch perspectief bedreigt de hoge schuldencrisis de financiële stabiliteit.
De 22 topeconomen stellen een zes-stappenplan voor waarin de hypotheekrenteaftrek wordt afgebouwd en er snel maatregelen genomen worden om de huurmarkt in beweging te brengen. De kern van hun manifest houdt in:
1. Minder fiscale prikkels voor schuldenfinanciering. 2. Efficiëntere financiering zonder omvangrijke overheidssteun van de woningmarkt door een stabiele financiële sector.
De economen willen de hypotheekrenteaftrek niet volledig afschaffen, maar in 20 jaar geleidelijk afbouwen naar maximaal 30 procent. Nu is dat nog 52 procent. Ook zou tegelijkertijd de belasting omlaag moeten, zodat hogere en middeninkomensgroepen er niet op achteruitgaan.
Ondertekenaars van het manifest zijn onder andere Dirk Schoenmaker, Arnoud Boot, Herman Wijffels en Lans Bovenberg.
cc-foto: Heiloo online
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.