56

Top Gear liegt over electrische auto’s

Problemen met accu's in BBC-programma in scene gezet

Het Britse tv-programma Top Gear heeft in een reportage over een electrische auto problemen met de accu in scene gezet. Dat zou niet voor het eerst zijn.

Dat meldt The Guardian. Het programma is al eerder voor de rechter gedaagd door autofabrikant Tesla, omdat het claimt dat de auto slechts 55 mile op een accu rijdt, in plaats van 211 en dat de accu plotseling leeg was. Tesla beschuldigt de makers ervan dat in scene gezet te hebben.

Maar nu zijn de makers op heterdaad betrapt bij het testen van een andere electrische auto. Presentator Jeremy Clarkson ging op weg en kwam halverwege zijn tocht ‘onverwacht’ zonder stroom te zitten. In een stadje zonder oplaadpunt. De beelden van een electrische auto die voortgeduwd moest worden werden voorzien van de tekst: ‘electrische auto’s zijn niet de toekomst’.

Alleen was er niets onverwachts aan. De bewuste auto heeft een metertje waarop je precies kan zien hoe de batterij erbij staat. En bovendien bijhoudt hoe het zover is gekomen. Daarop is te zien dat, hoewel de auto volledig opgeladen bij het programma was afgeleverd, de makers eerst de batterij voor 60% hebben leeggereden, voordat ze in het item op pad gingen. Dat moet ook op het dashboard te zien zijn geweest. Maar dat werd er natuurlijk niet bij verteld in het item. Maar het wordt nog erger: het lijkt er op dat de makers per se in het stadje Lincoln, zonder oplaadpunt, wilden stranden. Om dat te bereiken hebben ze er meer dan 15 kilometer rondjes gereden voordat de batterij echt leeg was.

Geconfronteerd met de aantijgingen moest Jeremy Clarkson toegeven dat hij wist dat de auto slechts deels was opgeladen toen hij op pad ging. Maar ja, aldus de presentator, ‘Zo werkt TV nou eenmaal’.

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (56)