Laatste update 25 augustus 2019, 12:51
74

Top politie negeert massale misstanden binnen korps: discriminatie, seksuele intimidatie

NRC tekent het relaas op van politieadviseur en lid van de diversiteitsraad van de Nationale Politie Carel Boers (55) die een boekje opendoet over op grote schaal voorkomende misstanden bij de politie. Boers stelt dat de korpsleiding niets tegen de discriminatie, seksuele intimidatie en moslimfobie onderneemt. Hij heeft ontslag genomen.

In app-groepen spreken agenten in uiterste denigrerende taal over burgers en wensen hen dood.

Behalve de meldingen over de agenten die elkaar ongestraft appjes sturen over „pauper-allochtonen” heeft Boers het afgelopen half jaar naar eigen zeggen vergeefs „tientallen misstanden” gerapporteerd bij de korps- en eenheidsleidingen. Het gaat onder meer om seksuele intimidatie en aanranding van vrouwelijke collega’s, ernstige discriminatie en valsheid in geschrifte. Moslimagenten hebben het zwaar te verduren. „Het is heel gewoon om bij de politie te zeggen: ‘Jij bent een Marokkaan en dus ga ik jou nooit vertrouwen.’ De discriminatie is heel openlijk en onder de gordel en een gevolg van niet-corrigerend gedrag van chefs. De ultrarechtse geur die van dit soort uitingen afstraalt, past niet bij de neutrale houding die de politie moet hebben.”

De leiding vertoont volgens Boers conflictmijdend gedrag en komt niet of amper in actie tegen de verziekte cultuur die slechts af en toe naar de oppervlakte komt. Zo werd deze week bekend dat in een Limburgse basiseenheid zeven agenten op non-actief gezet wegens ontoelaatbaar gedrag. Het team telt nog geen 80 medewerkers.

Vorige maand kwam naar buiten dat korpschef Akerboom op het intranet van de politie een vermaning had gepubliceerd ten aanzien van discriminatie binnen de politie nadat een leidinggevende op instagram misstanden aan de kaak had gesteld. De vrouw die de klacht uitte heeft een spreekverbod gekregen en mag niet meer op instagram publiceren.

Update 14:00

Korpschef Akerboom reageert met een blog op de site van de politie:

Ik ben geschrokken van de persoonlijke verwijten aan mij en aan het hele korps. Dit soort berichtgeving raakt niet alleen mij maar iedereen binnen de politie. Het heeft effect op hoe men ons ziet en op hoe we bejegend worden.

Cc-foto: Jelle Seubring

Geef een reactie

Laatste reacties (74)