29

Top Robeco strijkt 33 miljoen aan bonussen op – tegen regels in

DNB geeft toestemming voor mega-uitkering ... Minister Dijsselbloem (Financiën) niet blij

De Rabobank betaalt de top van vermogensbeheerder Robeco 33 miljoen euro aan bonussen uit, omdat het bedrijf door een Japanse investeringsmaatschappij is overgenomen. Dat blijkt uit een brief van De Nederlandsche Bank die in handen is van RTL Nieuws.

In de brief zegt DNB dat de bonus in strijd is met de ‘Regeling beheerst beloningsbeleid’ omdat het om een gegarandeerde bonus gaat. DNB geeft toch toestemming, vanwege “de noodzaak om medewerkers die cruciaal zijn voor de continuïteit van de bedrijfsvoering te behouden”, zo meldt RTL:

De transactiebonus is in strijd met artikel 13 Regeling beheerst beloningsbeleid’’, schrijft De Nederlandsche Bank, maar direct daarna: ,,DNB stemt in dit bijzondere geval, eenmalig en sans prejudice (RTL: zonder voorbeeldwerking) in met de voorgestelde transactiebonus.

In RTL Z zegt minister Dijsselbloem van Financiën niet gelukkig te zijn met de gang van zaken. “Toestemming voor zo’n groot bedrag, in strijd met de regels, is onverstandig”, zei hij bij RTL Z. Volgens hem gaat de bonus ook in tegen de tijdgeest, waar zeer kritisch wordt gekeken naar de financiële sector.
De 33 miljoen euro wordt verdeeld onder 53 medewerkers. De Rabobank zegt in een reactie dat het om aanblijfpremies gaat, die gebruikelijk zijn als een bedrijf wordt overgenomen.

Onverteerbaar
CDA en PvdA willen opheldering over de megabonus. PvdA-Kamerlid Nijboer heeft hierover vragen gesteld aan Dijsselbloem. Nijboer vindt het “onverteerbaar dat, terwijl het inkomen van een ieder onder druk staat, nog altijd torenhoge bonussen worden uitgekeerd in de financiële sector”, meldt de NOS.
CDA-Kamerlid Van Hijum vindt dat “de sector alles doet om het vertrouwen van de burger niet terug te winnen”.
De VVD noemt de bonussen “een fors bedrag en niet meer van deze tijd”, maar wil de uitleg van De Nederlandsche Bank afwachten alvorens conclusies te trekken, aldus de NOS.

RTL: Robeco verdeelt 33 miljoen aan bonus

NOS: 33 miljoen aan bonussen bij Robeco

NOS: CDA en PvdA boos over bonussen

Geef een reactie

Laatste reacties (29)