148

‘Top verrijkte zich terwijl scholenreus ten onder ging’

Update Kamer schrikt van rapport ... Onderzoekscommissie vindt signalen van zelfverrijking en vriendjespolitiek bij onderwijskoepel Amarantis 

Bij het onderzoek naar de ondergang van onderwijskoepel Amarantis zijn aanwijzingen gevonden voor zelfverrijking, belangenverstrengeling en financiële onregelmatigheden. Dat schrijft de Volkskrant zaterdag op basis van het nog vertrouwelijke conceptrapport van de onderzoekscommissie.


Update 14.15
Een meerderheid in de Tweede Kamer van in elk geval SP, PVV, PvdA en D66 is geschrokken van de uitgelekte conceptversie van het rapport over de Amarantis-scholengemeenschap. Dat meldt onder andere de Volkskrant zaterdagmiddag. 

“Dit is het failliet van de grote schoolbesturen”, zegt SP-Kamerlid Jasper van Dijk. “Het is beschamend dat bestuurders zo weinig oog hadden voor leerlingen en zo bezig waren met zichzelf en hun eigen prestigeprojecten”.

Volgens PVV’er Harm Beertema zitten er in het rapport zaken die voor het Openbaar Ministerie aanleiding moeten zijn om tot vervolging over te gaan.

Paul van Meenen (D66) pleit verder voor beter toezicht en medezeggenschap in de scholengemeenschappen, om de misstanden die er zijn op te sporen.

PvdA-Kamerlid Tanja Jadnanansing noemt het ‘schokkend en schrijnend’ als het inderdaad klopt dat bestuurders zich met geld dat bedoeld was voor onderwijs hebben verrijkt. Ook de inspectie heeft volgens de PvdA dan gefaald en dat moet onderzocht worden.
De VVD wil pas maandag reageren als het rapport officieel gepresenteerd is.

Eerder
De ‘Commissie onderzoek financiële problematiek Amarantis’ presenteert maandag haar rapport over de ondergang van een van de grootste onderwijsorganisaties van Nederland. Het inmiddels opgesplitste Amarantis had 30 duizend leerlingen, drieduizend medewerkers en verzorgde mbo-studies en voortgezet onderwijs in onder meer Amsterdam, Amersfoort, Almere en Utrecht.

De Volkskrant schrijft dat bij de onderzoekers ‘signalen’ zijn binnengekomen dat de directieleden en adviseurs van Amarantis zichzelf extra voordeeltjes gaven, zoals lease-auto’s, naast hun gewone beloningen.

In het rapport wordt gesproken van twijfelachtige vastgoeddeals, oud-bestuurders die in dienst werden gehouden terwijl ze eigenlijk niets meer deden en opdrachten die werden gegund aan zakenpartner. Tussen de top van Amarantis, een Amsterdams adviesbureau en woningcorporatie De Key zou een opvallend nauwe band zijn, aldus de Volkskrant.

Opvallen zijn volgens de krant ook de passages in het rapport over de bestuurscultuur bij de onderwijsorganisatie. Naar buiten toe had de koepel ‘een warme, zorgzame cultuur’, waarin het primair ging om ‘idealen en geld een minder belangrijke rol speelde’. In werkelijkheid werd de school ‘autocratisch’ bestuurd en heerste er ‘een angstcultuur’, waardoor signalen van misstanden niet naar boven kwamen.

Volkskrant: ‘Zelfverrijking bij top scholenreus Amarantis’

Video: NOS

Zembla maakte over Amarantis de aflevering: Ondergang van een onderwijsgigant

Geef een reactie

Laatste reacties (148)