Laatste update 08:40
15

Topambtenaren Belastingdienst akkoord met ontspoorde fraudejacht

Het fraudeteam van de Belastingdienst dat onterecht en zonder deugdelijk onderzoek de kinderopvangtoeslag stopzette bij honderden ouders, kreeg daarvoor groen licht van hoge ambtenaren. Dat schrijven dagblad Trouw en RTL Nieuws na onderzoek. De beslissing om de kinderopvangtoeslag stop te zetten, werd genomen met goedkeuring van het Managementteam Fraude.

Daarin zaten onder anderen de toenmalig algemeen directeur van de Belastingdienst, de directeur van de Fiod en de directeur van de afdeling Toeslagen. Ook de hoogste baas van de Belastingdienst, de directeur-generaal, zou hiervan op de hoogte zijn geweest. Niet duidelijk is of ook de toenmalige staatssecretaris, huidig minister van economische zaken Eric Wiebes (VVD), door zijn ambtenaren is geïnformeerd over het illegaal handelen.

De Belastingdienst besloot niet alleen ten onrechte tot het stopzetten van de kinderopvangtoeslag, maar bleef ook doorprocederen tegen de gedupeerde ouders toen duidelijk was dat de handelswijze niet in de haak was. Daarbij hield de dienst stukken achter om de ouders veroordeeld te krijgen.

Betrokkenen spreken van ‘misselijkmakende’ praktijken, waar juristen zelfs trots op waren doordat dit intern werd aangemoedigd. Eén van de juristen die snel carrière maakte bij Toeslagen had als motto in zijn pen gegraveerd: ‘Bij twijfel, altijd afwijzen’.

Cc-foto: Esi Grünhagen

Geef een reactie

Laatste reacties (15)