Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Topambtenaren: krimp veestapel onvermijdelijk

  •  
20-03-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
189 keer bekeken
  •  
Slachthuis van Vion in Boxtel

© BOXTEL - Varkens in het pand van vleesverwerker Vion in Boxtel. Een slachthuis van het bedrijf in Apeldoorn moet de deuren sluiten nadat de coronarichtlijnen niet nageleefd werden. ANP ROB EN

Het nieuwe kabinet moet ervoor zorgen dat de veestapel flink kleiner wordt. Dat schrijven topambtenaren in een beleidsanalyse voor de nieuwe regering. Er is een krimp van 17 tot 30 procent nodig om de stikstofuitstoot voldoende terug te dringen, schrijft de Volkskrant. Dat kan alleen met dwangmaatregelen.
"Deze ongezouten boodschap legt een zware hypotheek op de aanstaande formatieonderhandelingen tussen, zoals het er in eerste instantie naar uitziet, VVD, D66 en CDA. D66 wil fors snijden in de veestapel, maar de meest waarschijnlijke coalitiegenoten CDA en VVD schrikken daarvoor terug."
CDA-leider Wopke Hoekstra wekte tijdens de verkiezingscampagne nog de indruk dat maatregelen om de veestapel te verkleinen niet nodig waren. Toen GroenLinks-leider Jesse Klaver hem tijdens een debat voorhield dat er geen 100.000 nieuwe huizen gebouwd kunnen zolang het aantal koeien, varkens en kippen gelijk blijft, deed de consultant des vaderlands alsof zijn neus bloedde.
Het dilemma zou volgens Hoekstra opgelost kunnen worden met innovatie. Dat is onzin, schrijven de topambtenaren. “In elk maatregelenpakket is een (grootschalige) krimp van de veestapel nodig om de landelijke ammoniakemissie te reduceren. Een forse krimp zal miljarden euro’s kosten.”
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.