30

Topambtenaren soort reisleider tijdens luxe reisjes zorgsector

SP wil uitleg van minister Schippers ... 'Zorgelijk dat mensen die toezicht moeten houden op reisjes gaan met degenen op wie ze toezien'

Topambtenaren van het miniserie van Volksgezondheid laten zich al jaren betalen voor het aanwezig zijn bij luxe zorgreizen met directieleden van ziekenhuizen, verzekeraars en toezichthouders.

Deze reizen worden gesponsord door zorgverzekeraars en de medische industrie, zo schrijft de Telegraaf vandaag.

De reizen worden georganiseerd door congresbureau Coincide en onder andere gesponsord door Achmea, Philips, Nefarma en ING. Het ministerie van Volksgezondheid betaalt vierduizend euro per ambtenaar per reis.

De Telegraaf noemt onder andere als voorbeeld staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Martin van Rijn. Van Rijn was van 2003 tot 2008 bestuursvoorzitter op het ministerie. Daarna ging hij als bestuurder van zorgpensioenfonds PGGM mee op de reizen.

Tijdens de reizen wordt de toekomst van de zorg besproken. Volgens het ministerie zijn de reizen bedoeld om te kijken hoe andere landen omgaan met problemen in de zorg, maar volgens SP-kamerlid Renske Leijten moet dat ook op een andere manier kunnen. Leijten gaat opnieuw minister Schippers van Volksgezondheid aanspreken op deze vorm van reizen:

Het is zorgelijk dat mensen die toezicht moeten houden, zo vaak op reisjes gaan met degenen op wie ze toezien.

Twee jaar geleden haalden de zorgreizen het nieuws ook al. Toen schreef de Volkskrant dat dergelijke zorgreizen de belastingbetaler bijna duizend euro kosten. De zorginstellingen betalen de reis, maar omdat de instellingen van de meeste bestuurders worden betaald via de AWBZ, worden de reizen indirect door de belastingbetaler betaald.

In het Volkskrant artikel werd een reis naar Zwitserland aangehaald die was georganiseerd door adviesbureaus BKB en Plexus. Ook toen ergerde Renske Leijten zich al aan dergelijke reizen:

Het lijkt wel een afscheidsreisje van een vertrekkend topambtenaar. Als je iets over Zwitserland wilt weten, geef je ambtenaren een opdracht of je laat Zwitserse experts hier een lezing geven. De rekening zal nu niet misselijk zijn. Dat is bizar. Ik wil hier opheldering over van de minister.

Leijten twittert zaterdag over een eerder verschenen rapport naar aanleiding van een zorgreis:

Wanneer Leijten Schippers gaat benaderen is nog niet bekend.

CC foto: Johan van Velzen

Geef een reactie

Laatste reacties (30)