12

Topatleet verloor zijn hele familie aan ebola, leeft nu dakloos in Londen

Jimmy Thoronka uit Sierra Leone leek een gouden toekomst tegemoet te gaan, tot hij na afloop van the Commonwealth Games ineens verdween

Hij was de beste sprinter van Sierra Leone en hoopte op een medaille in the Commonwealth Games, nu is zijn hele familie dood en leeft hij op straat in Londen. Het is het trieste verhaal van Jimmy Thoronka, 20 jaar oud en wanhopig.

Thoronka verdween afgelopen zomer met enkele andere atleten uit Sierra Leone. Tegen de Guardian vertelt hij hoe het zover kwam:

Ik keek erg uit naar de spelen in Glasgow. Ik zag het als mijn grote kans. Ik had al vaker meegedaan aan internationale competities, in Singapore en Isle of Man, maar dit was de grote klapper. Ik hoopte op een medaille voor mijn land, maar tijdens de spelen kreeg ik het verschrikkelijke nieuws dat mijn oom was overleden, waarschijnlijk aan ebola. Het was moeilijk om doot te gaan, maar ik heb het geprobeerd. Na de spelen wilde ik naar Londen gaan, maar mijn tas met mijn geld en paspoort erin werd gestolen op hets tation van Glasgow. Ik was bang dat als ik aangifte deed ik zelf gearresteerd zou worden, dus smeekte ik een medereiziger om mijn kaartje naar Londen te betalen.

Thoronka wist een kennis in Leicester te bereiken, waar hij tijdelijk mocht blijven. Het was daar dat hij erachter kwam, bij het kijken naar een Afrikaanse tv-zender, dat zijn moeder Jelikatu Kargbo, ook was overleden aan ebola. Nog later kwam hij erachter dat zijn complete naaste familie, inclusief drie geadopteerde zusjes, aan de ziekte was bezweken. Ondanks dat gruwelijke nieuws mocht hij na een tijdje niet meer bij de kennissen blijven en belande hij op straat:

We hebben in Sierra Leone ook wel een koud seizoen maar niet zoals in Engeland. Er zijn dagen dat ik niet denk dat ik het red en ik zelfmoord zou willen plegen. Mijn droom is nog steeds om een van de beste sprinters ter wereld te worden, maar ik zie niet in hoe dat nu nog zou lukken. Misschien dat iemand potentie in me ziet en me wil sponsoren zodat ik hier kan trainen. Ik ben heel bang voor mijn toekomst. Het leven hier is slecht, maar als ik terugga naar Sierra Leone denk ik niet dat ik het overleef.

Cc-foto: screenshot Guardianvideo

Geef een reactie

Laatste reacties (12)