53

Topbestuurders ouderenzorg blijven graaien

Terwijl in het maatschappelijke debat de noodklok wordt geluiden over schrijnende tekorten in de ouderenzorg en er op personeelsniveau al jaren wordt bezuinigd, verdienen de vijftig best verdienende bestuurders in de ouderenzorg het afgelopen jaar allemaal meer dan de balkenendenorm. Dat blijkt uit de jaarlijkse ranglijst van de FNV.

De topinkomens in de ouderenzorg zijn in 2016 volgens de FNV ‘slechts met een schamele 0,3 procent omlaaggegaan ten opzichte van het jaar ervoor.’ De Wet Normering Topinkomens (WNT), die bedoeld is om de topsalarissen in (semi-)overheidsorganisaties moet beteugelen, gaat vanwege een overgangsregeling pas volgend jaar in. Vrijwel alle zorgbestuurders hebben maximaal gebruik gemaakt van het laatste jaar dat ze hun topinkomen konden innen.
.
Bij elkaar genomen werd er meer dan 68 miljoen euro uitgegeven aan de beloningen van de topbestuurders. Van hun salaris hadden ten minste 1.700 medewerkers in de zorg betaald kunnen worden volgens de FNV. De vakbond heeft er geen goed woord voor over: ‘Bij veel zorginstellingen is personeel ontslagen en één op de twee mensen op de werkvloer klaagt over een te hoge werkdruk”, aldus vakbondsbestuurder Maureen van der Pligt. ‘Zorgmedewerkers moeten in de nieuwe CAO drie vakantiedagen inleveren. Als de top zich dan ondertussen wel verrijkt, valt dat niet meer uit te leggen’.

De topsalarissen van de zorgbestuurders zijn het FNV ‘een doorn in het oog’. Hoewel ze de lijst nu al een aantal jaar publiceren, noemt de vakbond de vergoedingen van de bestuurders dit jaar ‘extra wrang’, aangezien zo’n 70.000 zorgmedewerkers hun baan verloren in 2016. De vier zorginstellingen die de lijst aanvoeren geven meer dan een miljoen euro uit aan hun bestuurders. Zo geeft zorginstelling Espria meer dan 2.6 miljoen van hun budget uit aan het belonen van hun topfunctionarissen.

Bron: NOS, AD

Geef een reactie

Laatste reacties (53)