Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Topeconomen: Nederlands drugsbeleid werkt averechts

  •  
09-05-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
60 keer bekeken
  •  
douane300_02.jpg
Kwart tot helft cocaïne in Europa komt binnen via Rotterdamse haven ... 100 procentscontrole Schiphol belemmert ontwikkeling West-Afrika
Het Nederlandse drugsbeleid is niet alleen ineffectief, maar ook nog eens schadelijk. Dat stellen 20 economen en politici, onder wie vijf Nobelprijswinnaars en de Britse vice-premier Clegg, in een rapport van de London School of Economics getiteld: Ending The Drugs Wars.
De 100 procentscontroles die Nederland in 2003 invoerde op luchthaven Schiphol, hebben niet geleid tot een verminderde cocaïne-invoer in Europa. Integendeel, zowel de drugssmokkel via de haven van Rotterdam, als die via West-Afrikaanse routes is sindsdien sterk toegenomen. De 100 procentscontroles werden destijds ingevoerd om drugssmokkel door bolletjesslikkers tegen te gaan. Hoewel het aantal smokkelaars op Schiphol daardoor met ruim eenderde is afgenomen, heeft de maatregel op Europese schaal weinig uitgehaald.
Volgens het rapport is het nut van het drugsbeleid op Schiphol daarmee twijfelachtig, maar vormt het daarnaast een ernstige belemmering voor de ontwikkeling van West-Afrika. Omdat drugskartels hun routes verlegden, bijvoorbeeld naar West-Afrika, is het volgens de economen alleen maar makkelijker geworden drugs naar Europa te smokkelen. Landen als Ghana en Guinee-Bissau zijn relatief arm en corrupt, waardoor drugskartels vrij eenvoudig agenten kunnen omkopen, waardoor het drugsgeld langzaam plaatselijke overheden ontwricht. De economen schrijven: 
De Nederlandse beslissing om drugsroutes vanuit de Antillen af te sluiten, heeft de West-Afrikaanse ontwikkeling ernstig belemmerd. Globalisering is niet enkel een fenomeen om voor kennisgeving aan te nemen, het zou een fundamenteel onderdeel moeten zijn van de politieke besluitvorming.
De Nationale Politie schatte vorige maand al in de Volkskrant dat een kwart tot de helft van de cocaïne in Europa het continent binnenkomt via de haven in Rotterdam. Criminoloog Henk van de Bunt wijt dit deels aan het Nederlandse antidrugsbeleid, dat te veel op de luchthavens zou zijn gericht. Het ministerie van Veiligheid en Justitie noemt de aanpak op Schiphol ‘wel degelijk effectief’.
De onderzoekers stellen in het rapport van de London School of Economics stellen dat de wereldwijde war on drugs  allang verloren is en dient te worden opgegeven. De strijd kost jaarlijks ruim 100 miljard dollar (bijna 72 miljard euro) en heeft tot overvolle gevangenissen in de VS, repressief beleid in grote delen van Azië, extreem geweld in Latijns-Amerika en politieke instabiliteit in Afghanistan en West-Afrika geleid. Bovendien zou het in negatieve zin hebben bijgedragen aan de hiv-epidemie in Rusland doordat alternatieven voor injectiedrugs, methadon bijvoorbeeld, daar streng verboden zijn. De economen pleiten daarom voor een minder repressief beleid.
cc-foto: qsimple  

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.