47

Topjaar voor topbestuurders ouderenzorg

Abvakabo maakt jaarsalarissen bekend ... Vijftig bestuurders verdienen meer dan balkenendenorm ... Topbestuurders worden ontzien in bezuinigingen zorg 

Topbestuurders in de ouderenzorg hebben vorig jaar een topjaar gehad met wederom meer salaris dan een jaar eerder. Vakbond Abvakabo FNV heeft een ranglijst opgesteld waarin vijftig bestuurder zijn opgenomen, die allen meer dan de balkenendenorm van 193 duizend euro verdienen. Koploper is Karel Verwey oud-topman van de zorgorganisatie Cordaan.

Verwey streek maar liefst 560 duizend euro op, inclusief ontslagvergoeding, terwijl hij al een nieuwe baan had. De organisatie waar hij vertrok heeft het afgelopen jaar honderden thuiszorgmedewerkers moeten ontslaan, vanwege bezuinigingen. Bovendien is een verpleeghuis van Cordaan de afgelopen week onder toezicht van de inspectie voor de gezondheidszorg geplaatst, omdat het de zorg van cliënten niet op orde had.

In tijden waarin er flink wordt bezuinigd in de zorg, tienduizenden thuiszorgmedewerkers loon moeten inleveren en tienduizenden banen dreigen te verdwijnen, hoeven de topbestuurders zich geen zorgen te maken. Vakbond Abvakabo vindt het niet kunnen dat topbestuurders zoveel verdienen.

Sinds 1 januari geldt in Nederland de nieuwe wet, de Wet Normering Topinkomens (WNT). Volgens deze wet mogen bestuurders in de (semi-)publieke sector niet meer verdienen dan de balkenendenorm: 130 procent van een ministerssalaris, exclusief onkosten en pensioen. Inclusief ligt de grens op 228.599,- euro. Een ontslagvergoeding mag maximaal 75.000 euro bedragen.

NRC: Vijftig topbestuurders ouderenzorg verdienen boven balkenendenorm

Geef een reactie

Laatste reacties (47)