49

Topman Goldman Sachs stapt op vanwege ‘vergiftigd klimaat’

Klanten worden volgens de klokkenluidende bankier 'Muppets' genoemd oftewel 'dombo's' die je kaal plukken

De werkcultuur bij Goldman Sachs blijkt na de bankencrisis nog ernstiger vergiftigd dan die al was. Hoofd van de derivatenafdeling Greg Smith zegt dat er een ‘vergiftigd en destructief klimaat’ heerst. “Ik kan oprecht zeggen dat de omgeving giftiger en vernietigender is dan ooit.” Binnenskamers zouden klanten door bankiers ‘Muppets’ worden genoemd, oftewel dombo’s die je kunt kaalplukken.

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economy

Documentairemaker Michael Moore zegt daarover in een reactie: “Wie gebruikt er nou Muppets als scheldwoord? Muppets zijn hartstikke geliefd.”

Klokkenluider Smith stuurde een ingezonden brief naar de The New York Times, een oproep die op internet al snel de naam ‘Muppets Manifesto’ kreeg. Daarin zegt hij:

Het ging niet alleen om geld verdienen, dat alleen zal een bedrijf niet lang overeind houden. Het ging bij Goldman Sachs ook om trots en het geloof in de organisatie.

Hij had de hoop dat de bankencrisis het tij bij Goldman zou keren, maar dat is volgens de bankier niet gelukt. Als voorbeeld noemt Smith het moment dat hij studenten moesten rekruteren die bij Goldman zouden komen werken. Hij moest hen opleiden om klanten te overtuigen te beleggen in producten waar zijn bank vanaf zou willen. Hij kan naar eigen zeggen niet langer onder ogen zien waartoe zij werden opgeleid. Ook bleef de bank op het randje van grote risico’s balanceren.

Klanten werden aangespoord te handelen in wat voor product dan ook, als het maar de hoogste winst voor Goldman Sachs opleverde”.

Topman van Goldman Lloyd Blankfein noemde zijn bank twee jaar geleden nog ‘het werk van god’. Het Muppets Manifesto van Smith laat zien dat de mentaliteit van de bank die de bankencrisis mede heeft veroorzaakt, geen spat veranderd is. 

RTL-Nieuws: Goldman-topper: ik ga, vergiftigd klimaat
cc-foto: Cambodia4kids.org

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (49)