Laatste update 09:20
38

Topman Joodse organisatie: als Trump moslims registreert, geef ik me op

Jonathan Greenblatt, directeur van de Anti-Defamation League (ADL), een Joodse anti-discriminatiebureau heeft Joden gezegd zich te laten registreren met moslims als Trump de registratie door laat gaan. Op Fox News heeft een woordvoerder van de president-elect het eerdere voorstel van moslimregistratie nogmaals benoemd en de Japanse concentratiekampen als voorbeeld van uitvoering aangehaald.

Volgens Greenblatt weten joden maar al te goed hoe het is om racistisch en discriminerend bejegend te worden. Zowel om hun etniciteit als religie, net als moslims.

In het verleden waren we niet in staat om te wonen, te werken of te leren waar we wilden. Antisemitisme was in de samenleving aanvaardbaar. Dat waren dagen donkere dagen in dit land. Op dat moeilijke moment zeiden de oprichters van ADL dat we als Amerikaanse Joden, een groep die de macht ontbrak, waarvan de toekomst wankel en onzeker was, onze invloed zou gebruiken voor het goede.

We moeten ons uitspreken bij antisemitisme en onverdraagzaamheid, of het nu een beursgenoteerd bedrijf of een hoge ambtenaar is. Niemand heeft een excuus voor intolerantie. We moeten met onze mede-Amerikanen staan, die beoordeeld worden op hoe ze eruit zien, waar ze vandaan komen, van wie ze houden of hoe ze bidden staan.

Ik beloof u – omdat ik vastbesloten ben in de strijd tegen het antisemitisme – dat als op een dag Amerikaanse moslims gedwongen worden om hun identiteit te registreren, het de dag zal zijn dat deze trotse Jood zich als moslim registreert.

De directeur sprak de woorden uit tijdens een conferentie en kreeg luid applaus en gejuich van het publiek. Hij voegde er nog aan toe: ‘machtige vijanden maken is de prijs die je betaalt voor de waarheid’.

Bron: Haaretz

Geef een reactie

Laatste reacties (38)