45

Topman Nestlé: ‘Laat global warming maar aan god over’

Peter Brabeck: We moeten klimaatopwarming niet proberen te bestrijden, maar ons juist eraan aanpassen

De topman van Nestlé, Peter Brabeck, neemt zelden een blad voor zijn mond. In een interview met The Guardian, dat gisteren werd gepubliceerd, deed hij nog een schepje bovenop zijn eerdere claims dat klimaatverandering grotendeels niet door mensen veroorzaakt wordt. Want wie klimaatverandering probeert te bestrijden, gaat volgens Brabeck op de stoel van god zitten.

Hij zegt in het interview:

Klimaatverandering is een intrinsiek onderdeel van de ontwikkeling van de aarde. Zo lang als de wereld bestaat is er klimaatverandering geweest en zal er klimaatverandering blijven. Volgens mij gaat het er meer om wat we kunnen doen om ons aan die klimaatverandering aan te passen en eventueel wat tijd te rekken.

Hebben wij het goddelijke recht om te zeggen dat het klimaat zoals het nu is, zo moet blijven? Dat dat is hoe het moet zijn? Wij zijn god niet. Wat wij moeten doen is ons ervan verzekeren dat klimaatverandering plaatsvind in een tempo waarin de mensheid zich eraan kan aanpassen.

Als te veel CO2-uitstoot klimaatopwarming versnelt op een manier die aanpassing aan dat klimaat verhindert dan hebben we een probleem, maar ik denk dat het verkeerd is om te zeggen dat we klimaatverandering nu gaan stoppen. Dat is niet de natuurlijke benadering.

De opmerkingen van Brabeck zijn opmerkelijk voor een CEO van een bedrijf dat een groot deel van haar inkomsten verkrijgt uit de cacao-industrie. Wetenschappers schatten dat klimaatopwarming ervoor zorgt dat de helft van het land waarop cacao verbouwd wordt in 2050 niet langer geschikt zal zijn voor landbouw. Klimaatstrategie zou volgens ingewijden dan ook niet onder de verantwoordelijkheid van Brabeck vallen.

Ook José Lopez, Global Head of Operations bij Nestlé, zal zijn wenkbrauwen fronsen om de uitsrpaken van zijn CEO. Hij zet zich namelijk al jaren in om de CO2-uitstoot van het bedrijf te beperken en het duurzame imago te sterken. Geen makkelijke taak, gezien de omstreden praktijken van Nestlé in de palmolie-industrie en de verkoop van water.

cc-foto: World Economic Forum

Geef een reactie

Laatste reacties (45)