59

Topman Shell heeft spijt van schaliegas

Vertrekkend topman Peter Voser waarschuwt voor optimisme over opbrengsten schaliegas wereldwijd ... Voser: Shell-focus op Amerikaans schaliegas 'mijn grootste fout'

Peter Voser, de vertrekkend topman bij Shell, betreurt de ‘gok’ zich op Amerikaans schaliegas te richten. Hij deed zijn uitspraken in een interview met the Financial Times. Voser waarschuwde verder voor de torenhoge verwachtingen die wereldwijd aan de exploratie van schaliegas worden gekoppeld. Het idee dat elders in de wereld evenveel en even lucratief schaliegas zou kunnen worden gewonnen (als in de VS) noemt Voser ‘een hype’.

Volgens the Financial Times heeft Shell tot op heden zeker 24 miljard dollar geïnvesteerd in de exploratie van zogenoemde ‘onconventionele’ olie- en gasbronnen. De investering hebben tot nog toe echter weinig opgeleverd. Voser:

De onconventionele bronnen hebben niet opgebracht wat gepland was.

Shell bracht in augustus een afschrijving aan van 2,1 miljard dollar op de activiteiten in de VS naar buiten en kondigde aan de Amerikaanse schaliegasportefeuille te gaan herzien. Voser zei verder dat de problemen met schaliegaswinning in Alaska voor hem ‘een grote persoonlijke teleurstelling‘ waren. Volgens de topman is het onzeker of er ‘in 2014 of 2015’ nog in het probleemgebied zal worden gewerkt.

cc-foto: Gerard Stolk

Geef een reactie

Laatste reacties (59)