Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Topman verpleeghuisconcern mevrouw Van Rijn vaker in opspraak

  •  
04-11-2014
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
1009 keer bekeken
  •  
VanRijn.jpg
Evert de Glint als directeur van beveiligingsbedrijf Seceurop spil in declaratierel (1999), werd in 2013 genomineerd als 'grootste graaier'
De slechte omstandigheden waaronder de moeder van staatssecretaris van Rijn leeft in een verpleegtehuis in Den Haag, zijn in elk geval niet te wijten aan de financiële situatie van het bedrijf. Verpleeghuisconcern Woonzorgcentra Haaglanden (WZH) maakte vorig jaar nog 2,8 miljoen winst, waardoor het eigen vermogen met eenzelfde bedrag steeg naar 30,4 miljoen. De topman van het concern, Evert de Glint, toucheerde vorig jaar nog net geen 240.000 euro aan salaris en bonussen. De Glint werd in hetzelfde jaar door de Haagse SP genomineerd voor de Grootste Graaier van Den Haag-verkiezing, om aandacht te vragen voor de extreem hoge salarissen bij organisaties die subsidie van de gemeente ontvangen.
In 1999 kwam De Glint ook al in het nieuws in zijn toenmalige functie als directeur van Seceurop, toen de directie hem wilde ontslaan voor een declaratierel rond de beveiliging van Schiphol. Zo achterhaalde Joop.  De Telegraaf schreef destijds:
edeglint_300
De directie van de Nederlandse Veiligheidsdienst (NVD) heeft met onmiddellijke ingang de directeur van dochter-beveiligingsbedrijf Seceurop, majoor E.H.J. de Glint, op non-actief gesteld. De directie is van plan hem te ontslaan. De Glint wordt er onder meer verantwoordelijk voor gehouden dat hij namens Seceurop duizenden beveiligingsuren op de luchthaven Schiphol bij justitie zou hebben gedeclareerd, zonder dat deze uren daadwerkelijk zijn gemaakt.
 Van persoonlijke verrijking is geen sprake, maar wel van een structureel personeelstekort bij Seceurop, waardoor de beveiligingsdienst al lange tijd niet in staat is het contract met justitie na te komen. Uit onderzoek van een interne accountantsdienst blijkt dat Seceurop ongeveer tien procent van haar Schiphol-contract (in totaal ƒ80 miljoen) niet kan verantwoorden. Seceurop heeft als belangrijkste taak het uitvoeren van alle beveiliging op de luchthaven: de controle van bagage en passagiers.
Onder zijn bestuur blijkt er nu dus ook vanalles mis te gaan bij Woonzorgcentra Haaglanden, waaronder ook de instelling waar de moeder van staatssecretaris Van Rijn wordt verpleegd valt. Dat de slechte zorg die mevrouw http://www.omroepwest.nl/nieuws/29-11-2013/voorzitter-hagaziekenhuis-grootste-graaieran Rijn en mevrouw Oude Nijhuis ontvangen niet aan geldgebrek kan worden gewijt, blijkt uit de jaarcijfers van WZH. NRC-journalist Jeroen Wester toonde op Twitter al aan dat De Glint  een flinke bonus mocht toucheren. De Glint stond in 2013 op nummer 24 van de Top 50 ‘Teveelverdieners’ in de zorg.
Het is niet voor het eerst dat WZH in opspraak komt vanwege slechte behandeling van bewoners. In de zomer van 2013 werd er zelfs een actiegroep opgericht nadat 25 bewoners van het verzorgingshuis Het Anker opgeschrikt werden door het nieuws dat ze op korte termijn het huis moesten verlaten. Het Radio 1 programma NTR De Lijn meldde destijds:
Voor de bewoners en familieleden kwam deze beslissing uit de lucht vallen. Waar moesten deze dementerende ouderen op korte termijn een andere plek vinden? De familieleden lieten het er niet bij zitten en richtten een actiecomité op over de gang van zaken. De boosheid werd opgepikt door de lokale media en de politiek. Gisteravond liet het overkoepelende orgaan Woonzorgcentrum Haaglanden (WHZ) weten af te zien van de gedwongen verhuizingen.
Hieronder De Glint aan het woord over de kwestie (vanaf 05:35)  
Maandag 18.00 uur: Dat veel mensen zich zorgen maken over de zorgbezuinigingen en -hervormingen van het kabinet moge duidelijk zijn, maar nu blijkt dat zelfs ouders van betrokken bewindslieden alarm slaan in de landelijke pers. Joop van Rijn, de vader van staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid, doet samen met een buurman, Ben Oude Nijhuis, zijn beklag in het AD over de zorg die hun echtgenoten ontvangen in Den Haag. In het VARA-programma Pauw gaat staatssecretaris Van Rijn een pijnlijke confrontatie aan met Oude Nijhuis:
Van Rijn vertelt in het AD dat zijn vrouw en zeven demente medebewoners vaak urenlang aan hun lot worden overgelaten en dat het hem pijn doet om te zien dat zijn wederhelft, die er zelf niet om kan vragen, de juiste zorg moet ontberen:
Soms is ze niet verschoond. Dan staat ze even op en loopt de urine langs haar enkels. Ik ga altijd opgewekt naar haar toe, maar kom er vaak met een zwaar gemoed weer vandaan.
De buurman van Van Rijn, Ben Oude Nijhuis (82), heeft zo mogelijk een nog schrijnender verhaal over de zorg van zijn echtgenote:
De pillen worden neergezet en de medewerker vertrekt. Wachten tot ze zijn doorgeslikt? Geen tijd voor, hoor je dan. De pillen vind ik terug in de asbak. Of in haar broekzak. Levensgevaarlijk. Ze heeft onder meer diabetes en een hoge bloeddruk.”
De heer Oude Nijhuis doet noodgedwongen zelf de was voor zijn vrouw en ontdekte dat er vier weken lang geen bh bij het vuile goed zat:
Ik ging ernaar vragen. Niks. Weer vragen. En nog een keer. 6 weken later kreeg ze eindelijk een schone bh. Dat vind ik ronduit smerig.”
Tot overmaat van ramp is zijn vrouw geslagen door een medebewoner:
Dat is het gevaar bij onvoldoende toezicht. Pas toen een tweede bewoner werd geslagen, is de man overgeplaatst.”
Van Rijn en Oude Nijhuis zitten allebei in de cliëntenraad van de Haagse zorginstelling WZH en trokken meerdere keren aan de bel. Zonder resultaat. Oude Nijhuis wijt de misstanden aan de zorgbezuinigingen en is de wanhoop nabij:
Op sommige momenten moet één medewerker drie huiskamers met elk zes bewoners in de gaten houden. Ik zit thuis vaak te huilen. Ik heb daar met iemand over gepraat. Die zei: je gaat hier aan onderdoor, Ben. Nu probeer ik het los te laten.
Staatssecretaris Van Rijn laat in een reactie tegenover Omroep West weten dat zijn ‘persoonlijke situatie’ zijn ‘inspiratiebron’ is geweest om in de politiek te gaan:
Dat de kwaliteit van zorg omhoog moet, wordt in heel Nederland breed gedeeld. Daarom is dat wat mij betreft de belangrijkste pijler onder de hervorming van de langdurige zorg.
Cc-foto: zorgenwelzijnplein.nl / sp / flickr / facebook

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.