30

Topman Volkswagen pakt z’n biezen

CEO zegt zich van geen kwaad bewust te zijn. Stapt desalniettemin op

Martin Winterkort, CEO van Volkswagen, heeft zijn ontslag ingediend wegens het emissieschandaal waarin de Duitse autofabrikant momenteel verwikkeld is. Dat werd woensdagmiddag bekend tijdens een persconferentie waarin hij een verklaring aflegde.

‘Ik ben geschokt door de gebeurtenissen van de afgelopen dagen. Boven alles ben ik verbijsterd dat wangedrag op een dergelijke schaal mogelijk was binnen de Volkswagen Groep. Als CEO accepteer ik de verantwoordelijkheid voor de afwijkingen die zijn gevonden in dieselmotoren en heb daarom de Raad van Toezicht gevraagd mijn functie te beëindigen als CEO van de Volkswagen Groep. Ik doe dit in het belang van de onderneming, ook al ben ik me niet bewust van enige misdragingen van mijn kant.’

Volgens Winterkort is zijn ontslag de enige manier voor het autoconcern om het vertrouwen van de consument terug te winnen en de schade die het bedrijf inmiddels geleden heeft te herstellen. Dat herstel zal nog een flinke kluif worden. Sinds het schandaal uitkwam, is het aandeel op de beurzen gekelderd. Volkswagen heeft naar schatting inmiddels zo’n 30 miljard euro in rook op zien gaan. Daar komt nog bij dat Volkswagen alleen al in de Verenigde Staten een boete boven het hoofd hangt die op kan lopen tot 16 miljard euro. De Amerikaanse justitie is een strafrechtelijk onderzoek begonnen.

Volkswagen heeft toegegeven wereldwijd 11 miljoen auto’s te hebben uitgerust met software die de uitstootcijfers tijdens keuringen kunstmatig verlaagt. Om welke auto’s het precies gaat is vooralsnog niet bekend. De frauduleuze software zou bij meer auto’s zijn geïnstalleerd, maar leidt volgens Volkswagen maar bij auto’s met een bepaald type dieselmotor tot afwijkingen in de waarden die bij tests worden gemeten. Het zou volgens het concern niet gaan om auto’s die in de Europese Unie op de markt zijn. 

Geef een reactie

Laatste reacties (30)